Germania ar putea suplimenta numărul de trupe de pe flancul estic al NATO. Christine Lambrecht: Trebuie să ne asigurăm că este bine protejat

Germania ar putea suplimenta numărul de trupe de pe flancul estic al NATO. Christine Lambrecht: Trebuie să ne asigurăm că este bine protejat
Foto: Hepta.ro / DPA Images / Bernd W

Germania ar putea trimite mai multe trupe în Lituania și în alte state de pe flancul estic al NATO după ce Federația Rusă a recunoscut formal independența celor două teritorii separatiste din estul Ucrainei, a anunțat marți ministrul federal al apărării, Christine Lambrecht, potrivit Reuters.

Germania ar putea suplimenta numărul de trupe de pe flancul estic al NATO, spune Christine Lambrecht

„Este clar că trebuie să aplicăm măsuri de descurajare mai stricte”, a declarat oficialul german, într-o conferință comună cu omologul său lituanian, la baza militară de la Rukla.

„Vreau să subliniez că suntem gata să trimitem mai multe trupe, terestre și aeriene. Suntem gata să trimitem mai multe trupe și în Lituania și să semnalăm că suntem alături de parteneri și că suntem parteneri de încredere în vremuri de criză”, a continuat Christine Lambrecht.

Christine Lambrecht susține că Germania evaluează nevoia de întăriri și că va lua o serie de decizii în viitorul apropiat. Dislocările de trupe nu se vor limita la Lituania.

„Vorbim despre tot flancul estic al NATO. Urmărim toate aceste lucruri și trebuie să ne asigurăm că flancul estic este bine protejat. Acum ne uităm la ce măsuri suplimentare ar trebui să luăm”, a mai spus ministrul german al apărării.

Soldații germani alcătuiesc cam jumătate din grupul de luptă NATO din Lituania, care are în total 1.100 de trupe și care mai cuprinde militari din Belgia, Cehia, Luxemburg, Țările de Jos și Norvegia.

Posibilele întăriri vehiculate marți de Christine Lambrecht ar veni să suplimenteze contingentul de 360 de soldați germani care se alătură în prezent grupului de luptă.

În mod separat, Marea Britanie a decis să suplimenteze grupul de luptă NATO din Estonia – pe care îl și conduce – cu 800 de trupe.

Odată cu aceste întăriri și cu altele programate, forțele NATO din statele baltice – Lituania, Letonia și Estonia – aproape se vor dubla și vor ajunge la peste 6.000 de trupe în trei grupuri de luptă desfășurate în fiecare dintre aceste țări, a precizat ministrul lituanian al apărării, Arvydas Anusauskas.

La începutul anului, trupele NATO din cele trei țări numărau cam 3.400 de militari.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
08:52 - Din 2024 menţinerea dreptului la beneficii sociale va fi condiţionată de obţinerea unei calificări, de angajare şi, dacă e cazul, de continuarea educaţiei
08:50 - Gazprom avertizează că ar putea sista o altă sursă de gaze către Europa
08:41 - Ordonanța din domeniul energiei, adoptată de Senat cu mai multe amendamente. Preț plafonat și pentru Metrorex și biserici. Alte prevederi
08:36 - Buzău: O mama şi doi copii au fost loviți de maşină în timp ce încercau să traverseze printr-un loc nepermis
08:27 - Economia Slovaciei e în pericol de colaps din cauza reșterii costurilor cu energia electrică, premierul vorbește despre naționalizare
08:21 - Protest față de Sorin Cîmpeanu, al treilea liberal acuzat de plagiat. Un decan intră în grevă și trage un semnal de alarmă: „E inacceptabil să avem un ministru care a plagiat și care-i apără pe plagiatori”
08:21 - A 12-a zi de proteste în Iran: Fiica fostului preşedinte Rafsandjani a fost arestată pentru incitarea populației la revolte
08:08 - Ministrul Apărării Naționale, Vasile Dîncu, despre amenințarea nucleară a lui Vladimir Putin: „Nu credem că acest anunţ din urmă schimbă realitatea războiului”
07:42 - SUA: Armata americană recunoaște responsabilitatea pentru moartea a 12 civili în 2021
07:17 - Premierul Danemarcei susține că scurgerile inexplicabile de gaze naturale din Nord Stream 1 şi 2 sunt cauzate de acte deliberate: „Nu vorbim despre un accident”