Germania începe să simtă recesiunea care va urma: Exporturile au căzut mult mai mult decât se estimase

Germania începe să simtă recesiunea care va urma: Exporturile au căzut mult mai mult decât se estimase
Sursă Foto: Captură video/ YT

Exporturile germane au scăzut mai mult decât se preconiza în luna octombrie, potrivit datelor oficiale publicate vineri, în condițiile în care inflația ridicată și problemele din lanțurile de aprovizionare au afectat cererea din partea principalilor parteneri comerciali, ceea ce a amplificat și mai mult spectrul recesiunii pentru cea mai mare economie a Europei, transmite Reuters.

Exporturile Germaniei continuă să scadă. Importurile au scăzut și ele dramatic

Exporturile au scăzut cu 0,6% într-o lună, de două ori mai mult decât au prezis analiștii într-un sondaj Reuters, arată datele Oficiului Federal de Statistică.

Principalul partener de export al Germaniei, Statele Unite, a consemnat cea mai mare scădere a exporturilor germane, de 3,9%, în timp ce exporturile către alte state membre ale Uniunii Europene au scăzut cu 2,4%.

Importurile au înregistrat în octombrie cea mai puternică scădere din ianuarie până în prezent, de 3,7%, ceea ce a dus la o balanță comercială mai mare de 6,9 miliarde de euro.

Importurile fuseseră prognozate să scadă cu 0,4%.

„Nu doar consumatorii germani, ci și industria de export se confruntă cu vremuri mai dificile”, a declarat economistul DekaBank Andreas Scheurle, menționând că economia mondială se temperează sub povara creșterii prețurilor și a ratelor dobânzilor.

Camerele de comerț și industrie germane (DIHK) au spus luna trecută că exporturile Germaniei ar urma să scadă cu 2% anul viitor din cauza unei economii mondiale în stagnare, aproape jumătate dintre companiile germane care vând în străinătate așteptându-se la o încetinire economică.

Tot luna trecută, grupul industrial german Thyssenkrupp a avertizat că vânzările și profitul său vor „scădea” anul viitor, deoarece inflația ridicată și costurile energetice se vor adăuga la recesiunea așteptată în Europa.

Speranțe pentru o recesiune mai ușoară

Cu toate acestea, datele publicate săptămâna trecută au arătat că economia germană a înregistrat o creștere ușor mai mare în al treilea trimestru decât sugerau cifrele preliminare, ceea ce se adaugă la semnele că o viitoare recesiune ar putea să nu o lovească atât de puternic precum se temea inițial.

Depozitele de gaze aproape pline din Germania au atenuat temerile legate de posibile raționalizări în industrie, în timp ce creșterea de 0,4% în trimestrul al treilea a indicat o recesiune mai ușoară decât se așteptau inițial mulți economiști.

Un sondaj publicat joi a arătat că sectorul manufacturier din Germania a raportat în continuare o cerere mai slabă în noiembrie, dar scăderea s-a atenuat pe măsură ce semnele privind mai puține deficite de materiale au alimentat speranțele că presiunile asupra costurilor ar putea, de asemenea, să se atenueze.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
22:06 - Locuitorii Bucureștiului sunt rugați să sesizeze autoritățile când văd oameni fără adăpost: ”E important să ajungem și la aceștia”
21:55 - Mihai Bendeac se lansează în politică? Ce partid și-a ales comediantul
21:55 - Reorganizarea Autorității Feroviare Române și crearea Autorității de Siguranță Feroviară Română, decise de Guvern
21:45 - Cu ce se mai ocupă Iohannis în plin scandal al plagiatelor, cu un eșec în ”dosarul Schengen” și un război la graniță: L-a decorat pe şeful Statului Major al Apărării din Canada / Președintele a avut 7 evenimente toată luna
21:21 - Hunedoara: Un copil de 3 ani și jumătate a murit la o piscină din stațiunea Straja
21:15 - Pasiunile ascunse ale lui Cătălin Botezatu: „Acum nu aș mai face asta, pentru că mi-am dat seama că nu e nicio meserie plăcută”
21:11 - Trei escroci din Cluj-Napoca au păcălit mai multe persoane să plătească pentru locuințe inexistente
20:44 - Nicolae Ciucă, acuzat de plagiat, deplânge „gradul scăzut de alfabetizare ştiinţifică a elevilor” și vorbește despre „meritocrație” și rolul cercetării și inovării, „în jurul cărora trebuie construită România” (VIDEO)
20:41 - Mierea contrafăcută, tot mai greu de recunoscut / Specialiștii au explicat cum să îți dai seama dacă mierea nu este naturală
20:39 - Autoritățile din Iran au condamnat un cuplu de bloggeri la 10 ani de închisoare deoarece au dansat pe stradă (VIDEO)