Germania: Percheziţii la fostul grup EADS, suspectat de corupţie în cazul unor contracte cu România şi Arabia Saudită

Germania: Percheziţii la fostul grup EADS, suspectat de corupţie în cazul unor contracte cu România şi Arabia Saudită

Parchetul din Munchen a efectuat mai multe percheziţii la sediile din Germania ale grupului Airbus, fostă EADS, din cauza unor suspiciuni legate de contracte cu Arabia Saudită şi România. Potrivit AFP, acordurile ar avea o valoare totală de aproximativ trei miliarde de euro şi ar viza furnizarea unor echipamente pentru securitatea frontierelor.

Anchetatorii germani au făcut cercetări în luna octombrie. Mai multe persoane au fost audiate. De asemenea, au avut loc percheziţii la sediile filialei germane a Airbus, membră a grupului EADS. Cercetările Parchetului din Munchen vizează acorduri de 3 miliarde de euro cu România şi Arabia Saudită pentru furnizarea de echipamente de supraveghere ultra-moderne pentru frontieră.

Ţara noastră ar fi atribuit fără licitaţie contracte de un miliard de euro printr-o hotărâre a guvernului Adrian Năstase.

În ianuarie 2014, EADS s-a reorganizat şi şi-aschimbat denumirea în Airbus Group, având trei divizii – Airbus, Airbus Defence & Space şi Airbus Helicopters.

 

Procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Koveşi, a anunţat la sfârşitul lunii că cele mai multe persoane implicate în dosarul Microsoft se regăsesc şi în ancheta din dosarul EADS.

„În același dosar care vizează și licențele Microsoft sunt verificate și contractele denumite de presă EADS. Au fost încheiate în aceeași perioadă de timp. Nu avem două dosare diferite, Microsoft și EADS. Avem un singur dosar în care sunt verificate toate aceste contracte”, a spus Kovesi.

Potrivit unor surse judiciare, contractul încheiat de Ministerul de Interne cu EADS a fost realizat pe baza unor înțelegeri ascunse cu rolul de a derula mitele care ajungeau la persoanele din conducerea Ministerului de Interne. Potrivit acestor surse, banii ajungeau la conducerea Ministerului de Interne şi la cabinetul premierului de la acea vreme, Adrian Năstase.