Germania pune piciorul în prag: Nord Stream 2, pe lista sancțiunilor împotriva Rusiei, precum și alte „consecințe masive”. Și SUA amenință cu oprirea conductei

Germania pune piciorul în prag: Nord Stream 2, pe lista sancțiunilor împotriva Rusiei, precum și alte „consecințe masive”. Și SUA amenință cu oprirea conductei
Germania este pregătită să oprească importul de petrol din Rusia, dacă i se oferă timp să găsească alternative. (sursa foto- Hepta: Sputnik)

Rusia se va confrunta cu „consecințe masive” în caz de agresiune împotriva Ucrainei. Occidentul pregătește un pachet de sancțiuni care include controversatul gazoduct Nord Stream 2, a declarat ministrul de Externe al Germaniei, Annalena Baerbock, de la pupitrul Bundestag-ului, conform Euronews.

Cancelarul german, Olaf Scholz, a sugerat includerea Nord Stream 2 într-un potențial pachet de sancțiuni, afirmând că Germania va discuta oprirea conductei ca parte a „costurilor economice severe”. Discuția a avut loc la o conferință de presă cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, pe 18 ianuarie.

Săptămâna aceasta, Scholz a avertizat din nou Rusia cu privire la „consecințele grave” ale oricărei agresiuni militare împotriva Ucrainei. El a cerut de urgență detensionarea crizei, marți, înainte de o întâlnire bilaterală la Berlin cu președintele francez Emmanuel Macron.

Scholz se așteaptă pași clari din partea Rusiei „care vor contribui la o detensionare a situației”.

SUA amenință că va opri deschiderea unei conducte cheie a Nord Stream 2

Continuarea proiectului Nord Stream 2, care va circula din Rusia în Germania, este pusă în pericol la presiunea mai multor țări.

Occidentalii spun că vor viza economia Rusiei dacă aceasta invadează Ucraina, iar ultimele comentarii semnalează o întărire a poziției lor față de conducta profitabilă.

„Vreau să fiu foarte clar: dacă Rusia invadează Ucraina într-un fel sau altul, Nord Stream 2 nu va merge mai departe”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Ned Price, pentru NPR, precizează BBC.

Dar el a adăugat că „nu va intra în detalii” despre modul în care va fi oprit și rămân dubii dacă SUA ar avea puterea de a anula proiectul.

„Vom colabora cu Germania pentru a ne asigura că nu va merge mai departe”, a spus Price.

Germania, pusă la colț de opinia publică

Germania s-a confruntat cu solicitări de a ajuta mai mult Ucraina și i-a fost reproșat faptul că acordă prioritate legăturilor sale economice cu Rusia, față de securitatea Ucrainei.

În acest context, ministrul german al Apărării, Christine Lambrecht, a declarat că Germania va livra Ucrainei 5.000 de căști militare, în urma unei solicitări din partea ambasadei țării. Ea a spus că a fost „un semnal foarte clar că suntem alături de ucraineni”.

Ambasadorul Ucrainei în Germania a salutat livrarea planificată a căștilor, dar a descris-o drept un „gest pur simbolic”. Andriy Melnik a declarat agenției germane de presă DPA că „aceasta este doar o picătură în ocean”.

Urmăriți B1TV.ro și pe