Gheţarii din Munţii Alpi, tot mai periculoși şi mai instabili: „Această vară ar putea deveni furtuna perfectă pentru gheţari”

Gheţarii din Munţii Alpi, tot mai periculoși şi mai instabili: „Această vară ar putea deveni furtuna perfectă pentru gheţari”
Gheţarii din Munţii Alpi devin tot mai periculoşi Sursa: Freepik

Gheţarii din Munţii Alpi sunt din ce în ce  mai instabili, pe măsură ce canicula este tot mai prezentă, iar asociată schimbările climatice apar pături de gheaţă considerate mult timp inactive, conform Reuters.

De exemplu, un gheţar s-a prăbuşit duminică pe muntele Marmolada, care, cu înălţimea  de 3.343 de metri, este cel mai înalt pisc montan din  regiune, iar în urma prăbușirii cel puţin şapte persoane au murit, conform celui mai recent bilanţ  transmis de autorităţile din Italia, citat  de DPA.

Gheţarii din Munţii Alpi, tot mai instabili şi mai periculoşi

Giovanni Baccolo, un cercetător specializat în analize de mediu şi profesor de glaciologie la Universitatea Milano-Bicocca, a declarat că „Această vară din 2022 ar putea deveni furtuna perfectă pentru gheţari”. El a amintit și de  absenţa zăpezii din perioada iernii, respectiv de începutul verii din acest an foarte călduros.

„Nimeni nu ar fi putut să se aştepte ca un gheţar precum cel de pe Marmolada să reacţioneze în acest fel. Este un fel de fosilă climatologică, iar gheţarii precum cel de pe Marmolada sunt consideraţi ‘placizi’, ne aşteptam ca ei doar să se retragă”, a explicat cercetătorul italian, citat de Agerpres.

Luca Zaia, guvernatorul provinciei Veneto, a declarat că temperaturile de pe vârful Marmolada, situate de obicei în jurul punctului de îngheţ pe timpul verii, au ajuns sâmbătă la valoarea de 10 grade Celsius, conform Digi24.ro.

Ce sunt sfătuiți pasionații de drumeții

Profesorul Baccolo  le transmite pasionaţiilor de drumeţii, care se îndreaptă spre regiunile montane, pentru a scăpa de căldura verii ar trebui să fie atenţi în legătură cu zonele spre care se aventurează.

„Îi invit pe cei care merg spre regiuni montane înalte în această vară să dea dovadă de mai multă precauţie. Problema este că s-ar putea să nu mai fie suficient să ‘citeşti’ semnele unui gheţar aşa cum puteau fi ele interpretate până acum”, a adăugat cercetătorul italian.

De asemenea, Poul Christoffersen, profesor de glaciologie la Universitatea Cambridge din Marea Britanie spune că „Gheţarii de mare altitudine, precum Marmolada, sunt adeseori abrupţi şi se bazează pe temperaturi scăzute, sub pragul de zero grade Celsius, pentru a rămâne stabili”.

„Însă schimbările climatice înseamnă tot mai multă apă provenită din topirea gheţii, care eliberează o căldură ce încălzeşte gheaţa (formată dacă apa îngheaţă din nou) sau chiar mai rău decât asta: ridică gheţarul de pe roca aflată la baza lui şi provoacă o prăbuşire bruscă şi de neoprit”, a mai spus acesta.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
23:56 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Bădic: “Ce sunt pedepsele karmice? Când și cum se aplică acestea (VIDEO)
23:33 - Directorul unei companii energetice publice germane participă ca observator la referendumul de anexare a provinciei Zaporojie la Rusia
22:55 - Planul lui Putin după anexarea teritoriilor din Ucraina: Kremlinul ar urma să introducă legea marțială și să interzică bărbaților să părăsească țara
22:21 - Marian Daragiu, vicepreședinte al Partidei Romilor și subsecretar de stat la Ministerul Educației: „Cazul Caracal a scos la iveală în primul rând o serie de disfuncționalități la nivel de instituții” (VIDEO)
21:43 - Xi Jinping, subiect de căutare pe rețelele sociale, în urma zvonurilor privind arestarea sa și o lovitură de stat în China (VIDEO)
21:26 - Continuă protestele în Rusia: Peste 700 de manifestanţi împotriva mobilizării lui Putin în războiul rus din Ucraina, arestaţi în 32 de oraşe
20:55 - Parlamentul rus ar urma să dezbată pe 29 septembrie alipirea la Rusia a provinciilor ucrainene ocupate
20:22 - Momente de panică pentru fratele lui Edi Iordănescu. Ambulanţa a intrat pe teren pentru a-i acorda îngrijiri medicale în CS Dinamo – FCSB 2
19:57 - Video complet cu bătaia dintre Anamaria Prodan şi Laurenţiu Reghecampf. Ce a declanșat conflictul și cum au ajuns cei doi să își împartă pumni
19:17 - Horoscop Alina Bădic pentru săptămâna 25 septembrie– 1 octombrie 2022. Nativii Taur au posibilitatea de a avea o expansiune incredibilă pe plan financiar (VIDEO)