Guvernul canadian, ţinta unui atac informatic fără precedent lansat din China

Guvernul canadian, ţinta unui atac informatic fără precedent lansat din China
Guvernul din Canada a fost victima unui atac informatic major, în cursul lunii trecute. Potrivit televiziunii publice CBC, care vorbește despre o acțiune fără precedent, atacul ar fi fost lansat din China iar...

Guvernul din Canada a fost victima unui atac informatic major, în cursul lunii trecute. Potrivit televiziunii publice CBC, care vorbește despre o acțiune fără precedent, atacul ar fi fost lansat din China iar hackerii au reuşit să preia controlul asupra mai multor sisteme esenţiale ale Ministerului de Finanţe şi Consiliului Trezoreriei. 

Atacul cibernetic a fost confirmat, miercuri, de către oficialii Consiliului Trezoreriei, conform cărora a existat „o tentativă neautorizată de acces în reţeaua sa informatică”, în urma căreia accesul la Internet al angajaţilor a fost restricţionat temporar.

Surse guvernamentale citate de CBC au declarat că serverele folosite în atacul informatic se află în China, însă nu au putut preciza dacă hackerii sunt cetăţeni ai acestei ţări. Cert este că hackerii au reuşit să preia controlul asupra computerelor mai multor înalţi funcţionari canadieni, scopul intruziunii fiind obţinerea parolelor pentru „deblocarea tuturor bazelor de date ale guvernului”.

Conform postului de televiziune CTV, autorii atacului ar fi fost angajaţi de guvernul chinez.

„Spionajul cu originea în China a devenit o problemă majoră pentru Canada”, susţin surse oficiale, citate de postul privat de televiziune. „Serviciul canadian de informaţii de securitate (SCRS) a recomandat guvernului să nu facă referire la China drept ţara de origine a atacului şi chiar să nu discute despre acest incident”, adaugă CTV.

În urma atacului electronic, serviciile de informaţii canadiene au declanşat o anchetă, pentru a stabili ce informaţii au fost accesate ilegal, precum şi identitatea hackerilor.

În cursul săptămânii trecute, compania de securitate informatică McAfee a anunţat că mai multe mari grupuri petroliere internaţionale sunt vizate, de mai mult de un an, de atacuri informatice lansate din China, care vizează obţinerea neautorizată de informaţii confidenţiale. Autorităţile chineze neagă, însă, orice implicare în aceste atacuri.