Guvernul din Marea Britanie a obligat The Guardian să distrugă mai multe dosare furnizate de Edward Snowden

Guvernul din Marea Britanie a obligat The Guardian să distrugă mai multe dosare furnizate de Edward Snowden
Guvernul britanic a forţat cotidianul The Guardian să distrugă mai multe dosare, ameninţând cu o procedură judiciară după publicarea unor documente secrete americane furnizate de Edward Snowden.Editorul...

Guvernul britanic a forţat cotidianul The Guardian să distrugă mai multe dosare, ameninţând cu o procedură judiciară după publicarea unor documente secrete americane furnizate de Edward Snowden.

Editorul cotidianului britanic, Alan Rusbridger, a declarat că a fost contactat de „un oficial de rang înalt al Guvernului care a afirmat că reprezintă opinia premierului”, relatează AFP. Ulterior, acesta a avut două întâlniri cu acest oficial care „i-a cerut predarea sau distrugerea întregului material asupra căruia se lucra”.

După livrarea de către Edward Snowden a mii de documente secrete, cotidianul The Guardian era în plin proces de publicare a dezvăluirilor privind programele de supraveghere masivă desfăşurate de Agenţia de Securitate Naţională americană (NSA). „Ulterior am avut mai multe întâlniri cu persoane mai puţin cunoscute din Whitehall. Cererea era aceeaşi: predaţi materialul lui Snowden sau distrugeţi-l … S-a dezbătut destul. Nu mai trebuie să scrieţi pe acest subiect. V-aţi distrat destul. Acum vrem să ne predaţi chestia asta”, scrie editorul în ediția de marți a cotidianului. 

Editorul a declarat că Guvernul a ameninţat cu demararea unei proceduri judiciare pentru a încerca să recupereze documentele secrete, dacă publicaţia nu le distruge ea însăşi.

„Şi atunci a avut loc unul dintre momentele cele mai bizare din lunga istorie a Guardian. Doi experţi în securitate de la GCHQ au supravegheat distrugerea hard disk-urilor în subsolul redacţiei pentru a fi siguri că nu mai rămâne ceva ce ar putea constitui un interes pentru a fi predat agenţilor chinezi”, a povestit editorul.

Ultima oră
09:34 - Furtunile au produs pagube majore în Moieciu. Zeci de turiști au rămas blocați, după ce drumul principal a fost distrus
09:15 - Un român din Dolj a săpat în curte pentru o piscină. Dar, ce a găsit îngropat acolo, l-a lăsat mască! S-a îmbogăţit pe loc!
08:39 - Care este starea de sănătate a lui Benone Sinulescu. Anunț important pentru fanii artistului
08:19 - De astăzi, românii nevaccinați anti-COVID-19 care se întorc din Grecia sunt obligați să intre în carantină
23:58 - Incendiu la groapa de gunoi a municipiului Arad, în zona CET. A fost emisă avertizare RO-ALERT pentru localitățile de pe direcția de propagare a fumului (FOTO)
23:47 - Un copil de 4 ani a murit, după ce mașina condusă de mama lui s-a răsturnat într-un pârâu din Caraș-Severin. Femeia nu avea permis, iar în mașină se mai aflau alți trei copii ai săi
23:22 - Urși filmați pe străzile localității Borca. IJJ Neamț: De fiecare dată când sunt martorii unor astfel de situații, cetățenii să sune la 112 și să nu încerce să se apropie (VIDEO)
22:59 - O fetiță de 5 ani a murit și o altă fată, de 6 ani, a fost rănită în județul Mureș. Un copac smuls de furtună a cazut peste ele
22:34 - Al treilea weekend de proteste în Franța: Mii de oameni au ieșit pe străzile Parisului pentru a reclama extinderea certificatului verde și obligativitatea vaccinării pentru personalul sanitar. Au existat și ciocniri (VIDEO)
21:55 - Turiști evacuați pe mare în Sicilia și Bodrum, din cauza incendiilor de vegetație. În Turcia, oamenii au fost nevoiți să părăsească mai multe sate și zone de vacanță, iar lupta cu flăcările devastatoare continuă (VIDEO)