Guvernul japonez a votat legea ce permite împăratului Akihito să abdice

Guvernul japonez a votat legea ce permite împăratului Akihito să abdice
Foto: BBC

Cabinetul nipon a votat actul normativ care permite împăratului Akihito să renunțe la tron în favoarea prințului moștenitor Naruhito, informează agenția Kyodo. Este pentru prima dată în ultimii aproape 200 de ani când împăratul Japoniei abdică.

Abdicarea va avea loc efectiv în decembrie 2018, când împăratul va împlini 85 de ani.

În Japonia, legea nu face referire la actul abdicării, împăratul trebuind să-și îndeplinească rolul până la moarte. Din acest motiv, este nevoie de schimbarea legii, fapt ce deja a stârnit ample dezbateri în țară.

În august 2016, Akihito a susținut un discurs în care a dat de înțeles că ia în calcul abdicarea, deoarece are o vârstă înaintată și probleme de sănătate care nu-i mai permit să-și îndeplinească atribuțiile. Acesta a fost cel de-al doilea discurs televizat al său în cei 27 de ani de domnie de până atunci, după cel din martie 2011, când Japonia a fost lovită de cutremur și tsunami.

De atunci, guvernul condus de Shinzo Abe a început pregătirile pentru o revizuire legală care să-i permită împăratului să abdice. Actul va fi trimis Parlamentului, iar Guvernul speră ca acesta să fie adoptat până la mijlocul lunii iunie, când se încheie actuala sesiune.

Tags: