Guvernul Federației Ruse a aprobat proiectul federal „Sfera”, care presupune crearea unei constelații de sateliți pe orbită, a anunțat joi Serghei Prohorov, directorul departamentului pentru programe avansate din cadrul agenției spațiale ruse, Roscosmos, citat de Interfax.
„Proiectul federal Sfera a fost aprobat ieri de guvernul Federației Ruse. Vom continua să contractăm evenimente ca parte a proiectului federal Sfera în acest an”, a declarat Serghei Prohorov.
„Deoarece pașaportul proiectului federal a fost convenit cu Ministerul Dezvoltării Digitale, Ministerul Dezvoltării Economice și Ministerul Finanțelor și aprobat de guvernul Federației Ruse, putem presupune că suma de finanțare care este stabilită pentru următorii 10 ani vor fi asigurați”, a continuat oficialul.
Proiectul Sfera fusese anunțat de Vladimir Putin încă din iulie 2018 și se referă la crearea unei rețele globale de 600 de sateliți pentru a oferi servicii de internet și telecomunicații pe teritoriul Federației Ruse, dar și în alte state.
Dmitri Rogozon, șeful Roscosmos, spunea vara trecută că programul va costa 800 de miliarde de ruble, adică aproximativ 10 miliarde de dolari, și că o mare parte din sumă – 500 de miliarde de ruble – va fi asigurată din investiții private.
Inițiativa rusă vine să rivaleze cu Starlink de la SpaceX, însă spre deosebire de proiectul lui Elon Musk, un sistem de comunicații construit și finanțat din fonduri private, constelația de 600 de sateliți din proiectul „Sfera” va fi construită și condusă de statul rus sub egida Roscosmos, potrivit The Motley Fool.
De altfel, în toamna anului trecut, șeful Roscosmos nu a ezitat în a-și exprima admirația față de investitorii americani din sector, cum este Elon Musk, și a spus că milionarii ruși par mai degrabă tentați să investească în iahturi, nu în aeronave spațiale. Cu această ocazie, el îl invita pe miliardarul de la SpaceX să efectueze o vizită în Rusia.
Serviciul Starlink a fost activat și în Ucraina după începutul invaziei rusești, în condițiile în care rețeaua ucraineană de telecomunicații a fost pe alocuri afectată de atacurile forțelor ruse. De altfel, serviciul companiei SpaceX a ajuns între timp chiar și în Republica Moldova.