Igor Dodon mulțumește României pentru ajutor, dar îi cere să se țină departe de zona geopolitică

Igor Dodon mulțumește României pentru ajutor, dar îi cere să se țină departe de zona geopolitică

La o zi după ce medicii români au ajuns în Republica Moldova și după ajutorul de 3,5 milioane de euro anunțat de autorităţile de la București, președintele Igor Dodon a mulțumit României, într-un mesaj pe Facebook.

Igor Dodon a scris că România a fost mereu alături de Republica Moldova, iar cele două sunt legate prin „spațiul geografic și cultural comun, dar și prin aceeași viziune de modernizare și dezvoltare în spirit european”.

În acest mesaj de mulțumire, început cu zicala – Prietenul la nevoie se cunoaște.- Dodon a sugerat ca ajutorul să se țină departe de zona geopolitică.

„Consider că ceea ce contează cu adevărat în dialogul dintre ambele state este accentul pe bunăstarea și securitatea cetățenilor noștri, departe de zona tipic geopolitică. Iar astfel de momente de întrajutorare arată că frații noștri de peste Prut sunt săritori la nevoie, sunt adevărați parteneri strategici ai Republicii Moldova și noi, din partea noastră, vom opta în continuare pentru consolidarea acestor bune relații în toate domeniile”, a scris Igor Dodon.

Bogdan Aurescu, la Chişinău

Joi, ministrul afacerilor externeBogdan Aurescua efectuat o vizită la Chișinău, cu ocazia ajutorului oferit de statul Român Republicii Moldova, ce constă în trimiterea unei echipe medicale și donarea unor echipamente medicale, medicamente și dispozitive medicale, în contextul crizeiCOVID-19.

În cadrul deplasării la Chișinău, ministrulBogdan Aurescua participat, alături de alți oficiali români, la ceremonia de prezentare a echipei medicale din România de 52 de persoane, din care 41 de medici și asistenți medicali, care va activa, în perioada următoare, în spitalele COVID-19 dinRepublica Moldova.

De asemenea, ministrulromâna avut o serie de întrevederi cu reprezentanți ai mediului politic dinRepublica Moldova, respectiv cu președintele Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu, președintele Partidului Platforma Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase, președintele Partidului Democrat, Pavel Filip, și cu președintele Grupului parlamentar Pro-Moldova, Andrian Candu, precum și cu deputații Iurie Renita, Octavian Tacu și Lilian Carp.

Dolari şi curcani…

Medicii și asistenții români care au ajuns joi în Republica Moldova pentru a ajuta în lupta împotriva coronavirusului au primit bani de la controversatul primar din orașul Bălți, Renato Usatîi, se arată într-un comunicat al Ambasadei României la Chișinău.

Usatîi, considerat un fost pion al Rusiei, s-a lăudat înpresa localăcă le-a dat cadrelor medicale române câte 1.000 de dolari ca ”premiu” și că la plecare le va da și curcani de rasă!

Cadrele medicale au returnat banii o zi mai târziu, în prezența presei locale.

„Medicii sunt plătiți de statul român, sunt voluntari, și-au lăsat familiile, copiii acasă ca să ajute colegii din Moldova, să-i sprijine ca să salveze vieți. N-am crezut că în cadouri sunt bani, credeam că este un gest moral. I-am întrebat pe medici dacă au primit vreo medalie”, a spus colonelul coordonator al grupului de medici români, potrivit Hotnews.

R. Moldova numără în prezent 3897 de cazuri de infectare cu noul coronavirus, dintre care 1272 au fost tratate. Numărul deceselor se ridică la 122, dintre care 6 au fost cadre medicale.