În Scoția crește dorința de INDEPENDENȚĂ dar și euroscepticismul. Ce indică noile studii sociologice

În Scoția crește dorința de INDEPENDENȚĂ dar și euroscepticismul. Ce indică noile studii sociologice

Sprijinul populației în favoarea independenței Scoției se află la cel mai înalt nivel consemnat vreodată, însă, în condițiile creșterii euroscepticismului, acesta ar putea să nu fie cel mai potrivit moment pentru prim-ministrul Nicola Sturgeon de a organiza un nou referendum. Aceasta este concluzia unei anchete cu privire la atitudinile sociale ale scoțienilor, realizată de centrul de studii ScotCen și publicată miercuri, transmite Reuters, citată de Agerpres.

Potrivit anchetei, 46% dintre scoțieni sunt favorabili independenței față de Regatul Unit, ceea ce înseamnă de două ori mai mulți decât în 2012. În același timp, 42% susțin actualul statut de autonomie, iar 8% nu doresc deloc un parlament scoțian.

Ancheta sugerează însă că un al doilea referendum de independență s-ar putea dovedi dificil de câștigat pentru Partidul Național Scoțian al Nicolei Sturgeon.

La referendumul din 23 iunie 2016, scoțienii au votat în procent de 62% pentru rămânerea Marii Britanii în Uniunea Europeană, doar 38% pronunțându-se pentru Brexit.

Cu toate acestea, ancheta arată cel mai ridicat nivel de scepticism față de UE consemnat vreodată de ScotCen, două treimi din populație dorind fie ca Marea Britanie să iasă din Uniune, fie care puterile acesteia să fie reduse. Spre comparație, în 2014 procentul celor considerați eurosceptici era de 53%.

Potrivit analiștilor ScotCen, angajamentul votanților față de UE ar putea să fie 'prea slab' pentru a-i convinge să-și schimbe opinia despre independență.

Conform anchetei, 72% dintre persoanele cu vârste între 16 și 24 de ani sunt favorabile independenței Scoției, față de numai 26% din cei trecuți de 65 de ani.

Pe de altă parte, un sondaj publicat miercuri de cotidianul The Times, preluat de AFP, arată că o majoritate dintre scoțieni (57%) resping ideea unei separări de Marea Britanie.

Sondajul a fost realizat după ce dna Sturgeon și-a anunțat luni intenția de a cere săptămâna viitoarea autorizarea parlamentului de la Edinburgh pentru organizarea unui referendum de independență la sfârșitul lui 2018 sau începutul lui 2019.

Premierul conservator britanic Theresa May a condamnat acest proiect, ce "creează incertitudine într-un moment în care țara trebuie să se unească". "Independența nu va însemna aderarea la Uniunea Europeană", a avertizat ea marți.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
23:47 - Nelu Cortea și Cătălin Bordea au câștigat America Express 2023! Premiul încasat de cei doi după ce au parcurs „Drumul Aurului”
23:28 - Netanyahu l-a demis pe ministrul apărării, primul membru de top din partidul premierului israelian care a cerut oprirea reformei judiciare
23:10 - Alina Mungiu-Pippidi: Mă îndoiesc că generalul Ciucă există. Ar fi un total dezastru electoral să fie candidatul PNL la prezidențiale. Liberalii se scufundă și pentru că sunt lipsiți de orice fel de lideri (VIDEO)
22:46 - Un magazin complet digitalizat, în teste la Carrefour: „Clienții pot face cumpărăturile în 20 de secunde”
22:29 - Alina Mungiu-Pippidi: De la început, Iohannis a așteptat să i se spună de la Bruxelles ce să facă în majoritatea problemelor de politică externă (VIDEO)
22:07 - Marcel Ciolacu: PNL nu e prea confortabil în acest moment în sondajele de opinie
21:39 - Rapidistele exultă după calificarea în sferturile Ligii Campionilor: „A fost în top 3 cele mai nebune jocuri din carieră” / „Satisfacția este enormă” / „Vreau ca atât noi, cât și CSM București să ajungem în Final Four”
21:13 - Sorana Cîrstea e în optimi la Miami! Românca a reușit un nou meci mare și și-a egalat cel mai bun rezultat la turneul WTA 1000 din SUA
21:06 - Marcel Ciolacu: Aș vrea o tendință mai mare către acest patriotism economic în viitorul program de guvernare / O să venim cu o schemă de încurajare a producției de produse alimentare în România
20:39 - Expert antidrog: Traficul și consumul de droguri se împletesc cu alte fenomene infracționale grave și prezintă un pericol pentru societate / În ultimii ani, au venit intens părinții către organele de aplicare a legii (VIDEO)