Înalții oficiali germani vor vizita România: „Dorim să continuăm să ne conectăm la nivel european… ”

Înalții oficiali germani vor vizita România: „Dorim să continuăm să ne conectăm la nivel european... ”
Foto: DPA Images / Wolfgang Kumm

Bodo Ramelow, președintele Camerei superioare a Parlamentului german, începe luni o vizită de trei zile în România, la Bucureşti şi Timişoara, având programate discuţii politice cu preşedintele Senatului, Florin Cîţu, preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, şi premierul Nicolae Ciucă, informează AGERPRES.

Planul vizitei președintelui Bundesratului

Din informațiile extrase dintr-un comunicat de presă al Ambasadei Germane la București, președintele Bundesratului va avea o întâlnire cu studenții și conducerea Universității din București, în scopul prelungirii acordului de cooperare Erasmus dintre Universitatea din Bucureşti şi Universitatea de Ştiinţe Aplicate Nordhausen, respectiv Universitatea Friedrich Schiller din Jena.

Oficialul va purta discuții și cu reprezentanți ai organizațiilor neguvernamentale. Schimbul de idei va avea drept subiect situația romilor din România.

La Timișoara urmează să se întâlnească cu primarul Dominic Fritz şi cu reprezentanţi ai Prefecturii şi ai Consiliului Judeţean.

De semenea, sunt planificate întrevederi cu reprezentanţi ai minorităţii germane, alături de care va participa la un eveniment cultural organizat de orașele înrudite Gera/Altenburg şi Timişoara. Va urma și o vizită la compania germană Continental Automotive România.

Vizita președintelui – punct de conectare economic, științific ți social

Preşedintele Bundesratului călătoreşte însoțit de un grup de oameni de afaceri. Ei vor explora posibilităţi de aprofundare a cooperării economice.

„A fost dorinţa mea expresă să vizitez România – unul dintre cele mai tinere state membre ale UE – în timpul mandatului meu de preşedinte al Bundesratului. Evenimentele actuale arată în mod clar că o Uniune Europeană puternică oferă un cadru prielnic pentru evoluţii pozitive în statele membre, chiar şi în condiţii mai dificile. România, ca ţară aflată la graniţa externă estică a Uniunii, are un rol cu totul special în acest sens, dar care ar trebui conturat mai clar, nu doar sub aspectul politicii de securitate. Noi, Republica Federală Germania şi, în special, Landul liber Turingia, dorim să continuăm să ne conectăm la nivel european din punct de vedere economic, ştiinţific şi al societăţii civile şi să acumulăm noi idei şi imbolduri. Această vizită va contribui în mare măsură la acest lucru”, a declarat Ramelow, citat în comunicat.

România şi Germania sărbătoresc în acest an 30 de ani de la semnarea Tratatului de cooperare prietenească şi parteneriat în Europa, iar vizitele oficialilor germani semnifică relațiile bune dintre aceste două țări.

Urmăriți B1TV.ro și pe