Încă un președinte african a scăpat de asasinat. Doi francezi au fost arestați

Încă un președinte african a scăpat de asasinat. Doi francezi au fost arestați
Andry Rajoelina, președintele Madagascarului / Foto: Daily News Cable

Autoritățile din Madagascar au arestat mai multe persoane cu cetățenie străină, care au încercat să-l asasineze pe președintele statului, Andry Rajoelina, informează AFP.

„Mai mulţi cetăţeni străini şi din Madagascar au fost arestaţi marţi ca parte a unei investigaţii privind punerea în pericol a siguranţei statului”, a declarat miercuri seara procurorul general Berthine Razafiarivony, pentru jurnaliști.

Președintele și alți oficiali ai statului au fost incluși în planul de asasinare, a mai transmis procurorul general.

„Conform dovezilor materiale aflate în posesia noastră, aceşti indivizi au conceput un plan pentru eliminarea şi neutralizarea mai multor personalităţi din Madagascar, între care şi şeful statului.

(…) În acest stadiu al anchetei, care continuă, parchetul general se asigură că va fi făcută lumină în acest caz”, a mai transmis Berthine Razafiarivony.

Al doilea președinte african luat în vizor, a doua tentativă de asasinare eșuată într-o săptămână

Inițiativa de asasinat a fost dejucată de jandarmerie, pe data de 26 iunie, de ziua independenței Madagascarului. Generalul Richard Ravalomanana, omul de încredere al președintelui a făcut anunțul.

În această săptămână, un alt președinte din Africa a scăpat de asasinare. Șeful statului Mali, Assimi Goita, a fost atacat cu un cuțit într-o moschee. El asista la rugăciunea pentru Aid al-Adha, Sărbătoarea Sacrificiului, când doi bărbaţi au încercat să-l înjunghie. Tentativa a eşuat şi Assimi Goita este „teafăr şi năvătămat”, a dat asigurări preşedinţia de tranziţie din Mali.

Tot în iulie, președintele din Haiti, Jovenel Moise, a fost a fost asasinat în propria casă, în timpul nopții.

Andry Rajoelina, președintele Madagascarului, a propus un leac anti-COVID bazat pe plante

Andry Rajoelina a devenit cunoscut în presa internațională după ce a anunțat că cetățenii Madagascarului se vor putea recupera în urma infectării cu SARS-COV-2 printr-o băutură pe bază de plante. Organizația Mondială a Sănătății nu a privit cu deschidere acest aspect, în condițiile în care medicamentul „homemade” nu a fost testat clinic.

Băutura ar fi produsă din artemisia, o plantă cu proprietăți dovedite împotriva malariei și alte ierburi indigene.

„Care este problema cu plantele anti-COVID?  Este o problemă că acest remediu vine din Africa? Nu este în regulă că vine dintr-o țară săracă precum Madagascar, a 63-a cea mai săracă din lume, un leac ce poate salva lumea?”, s-a apărat președintele Rajoelina, potrivit France24.