Începe primul proces pentru crime de război în Ucraina. Un soldat rus, acuzat că a împușcat un bărbat de 62 de ani, la patru zile după începerea invaziei

Începe primul proces pentru crime de război în Ucraina. Un soldat rus, acuzat că a împușcat un bărbat de 62 de ani, la patru zile după începerea invaziei
Începe primul proces pentru crime de război în Ucraina. Sursa: Captură video/ Twitter

Justiția ucraineană începe miecuri primul proces pentru crime de război după invazia rusă, declanșată pe 24 februarie. Soldatul Vadim Şişimarin, în vârstă de 21 de ani, este acuzat că a împușcat un civil la patru zile după începerea invaziei.

Acesta a împușcat un bărbat de 62 de ani care merge pe o bicicletă în satul Ciupohovka din regiunea Sumy, la aproximativ 300 de kilometri de Kiev. Bărbatul a fost ucis pe 28 februarie, iar trupul său a rămas pe marginea drumului, potrivit nytimes.com.

Tânărul riscă până la 15 ani de închisoare

Şişimarin, parte a unei divizii de tancuri din regiunea Moscovei, a fost ulterior luat prizonier, deși detaliile despre cum s-a întâmplat acest lucru rămân neclare. Acesta riscă 10 până la 15 ani de închisoare pentru fapta sa.

Potrivit unei investigații a agenției de informații a Ucrainei, SBU și a Procuraturii Generale, sergentul și alți patru militari au furat o mașină și au condus până într-un sat, unde au văzut un localnic de 62 de ani neînarmat mergând cu bicicleta pe marginea drumului și vorbind la telefon.

Şişimarin a primit ordin să-l omoare pe civil pentru a nu-i denunța grupul de soldați, spun procurorii. El a tras cu o pușcă Kalașnikov pe geamul mașinii în capul bărbatului și l-a ucis pe loc – la doar câteva zeci de metri de casa lui, potrivit anchetei. Procurorii au spus că au reușit să identifice exact arma pe care soldatul a folosit-o.

Forțele ruse, acuzate de atrocități în Ucraina

Forțele ruse din Ucraina sunt acuzate de atrocități în zonele pe care le-au ocupat, multe dintre ele probabil ca fiind în categoria crimelor de război. Autoritățile ruse au negat orice responsabilitate pentru uciderea și abuzul civililor.

Joi, șefa Națiunilor Unite pentru drepturile omului, Michelle Bachelet, a declarat că trupurile a peste 1.000 de civili au fost recuperate în zonele de la nord de Kiev pe care forțele ruse le-au ocupat. Bachelet a spus că cifra va crește probabil.

Pe fondul eforturilor continue de a documenta fiecare asasinat, guvernul ucrainean a publicat numele și fotografiile a 10 soldați ruși despre care spunea că au comis crime de război în Bucha, o suburbie la nord de Kiev.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
00:08 - Joe Biden, prima reacție după percheziția efectuată de FBI la reședința lui Donald Trump: „Știm că sunt unii care se concentrează mai mult pe căutarea puterii”
23:49 - Deși în conflict din cauza alegerilor, fostul vicepreședinte Mike Pence îl susține pe Trump în legătură cu percheziția FBI
23:46 - Rusia acuză SUA de „escaladare inutilă și nerezonabilă” privind tratatul pentru reducerea armamentului strategic: „A arătat ca o provocare fățișă”
23:23 - Turiști români, amendați după ce au fost prinși pe aeroport cu nisip, pietre și scoici, furate de pe plajele din Sardinia
23:17 - Picturi cu Mihai Viteazul și stemele Regatului României, descoperite la renovarea Universității de Medicină din Târgu Mureș. Erau „sub actuala zugrăveală”, spune rectorul (FOTO)
23:05 - Detaliile crimei din Argeş şochează anchetatorii! „Este dramatic!”
23:00 - Banchiza din Antarctica a ajuns la cea mai mică suprafaţă înregistrată vreodată, în istoria măsurătorilor din satelit
22:49 - Președinta Asociației Medicilor de Familie București-Ilfov, despre anunțul lui Alexandru Rafila: Ne dă peste cap toate programările. Un coleg a primit 380 de mesaje într-o zi de la pacienți după anunț (VIDEO)
22:20 - UPDATE: Masacru în Argeş. Cinci oameni ucişi de un bărbat cu probleme psihice!
22:07 - Suporterii lui CSA Steaua i-au cerut demisia lui Vasile Dîncu. Ultrașii au trecut și la amenințări: „N-am scăpat de Gigi ca să dăm de voi. Ori vă faceți treaba, ori va fi război” (FOTO)