Începe un nou război în Orientul Mijlociu

Începe un nou război în Orientul Mijlociu

Orientul Mijlociu rămâne un butoi cu pulbere, iar începutul unui nou război în regiune este aproape iminent. Arabia Saudită, împreună cu aliați săi Kuweit și Emiratele Arabe Unite, au cerut cetățenilor săi să părăsească de urgență Libanul și să evite călătoriile în această țară în contextul în care tensiunile au atins o nouă cotă uriașă, scrie CNN.

"Din cauza situație curente din Liban, regatul a cerut cetățenilor, fie vizitatori sau rezidenți, să părăsească Libanul pe cât de repede posibil. De asemenea îndemnăm cetățenii să nu călătorească în Liban din orice altă destinație internațională", a transmis într-un comunicat Ministerul de Externe al Arabiei Saudite.

Această situație vine după ce Arabia Saudită a acuzat Libanul că i-a declarat război la începutul acestei săptămâni, citând prezența membrilor grupării Hezbollah, sprijiniți de Iran, în guvernul acestei țări. Un oficial saudit a precizat că gruparea Hezbollah a comis "acte de agresiune" împotriva regatului.

La câteva ore după apelul celor din Arabia Saudită, aliații săi din Golf, Kuweit și Emiratele Arabe Unite, au cerut de asemenea cetățenilor săi să părăsească Libanul, citând situația curentă din Liban.

Sâmbătă, premierul Libanului Saad Hariri a demisionat în mod complet neașteptat într-un mesaj televizat chiar din capitala Arabiei Saudite, Riyad, creând o criză politică într-o țară deja extrem de fractură politic și divizată etnic. În mesajul adresat, Harire a acuzat Iranul de intruziune în politicile regiunii și de crearea de "devastare și haos". El a afirmat că a demisionat pentru că nu vrea să sfârșească asasinat precum tatăl său.

În plus, Arabia Saudită a declarat prin ministrul său de Externe că racheta balistică pe care a interceptat-o, săptămâna trecută, înainte să lovească Riyadul a fost una "iraniană lansată de Hezbollah din teritoriul ocupat de Houthi în Yemen". Iranul a negat că ar fi în spatele acestui atac.

Arabia Saudită și Iranul se află într-un conflict extrem de vechi și de dur, fiind implicați prin forțele pe care le susțin în mai multe războaie din Orientul MIjlociu, precum în Yemen, Siria sau Irak.
Acesta nu este pentru prima dată când Arabia Saudită le cere cetățenilor săi să părăsească Libanul, dar în trecut a precizat că avertizările de călătorie au fost emise pentru siguranța cetățenilor săi. În acest caz, Arabia Saudită nu a argument motivul din spatele emiterii acestui ordin.