Închisoare pe viață în Grecia pentru cei care încalcă măsurile de prevenție privind coronavirusul

Închisoare pe viață în Grecia pentru cei care încalcă măsurile de prevenție privind coronavirusul

Oricine încalcă instrucțiunile oficiale făcute publice de autoritățile elene cu privire la măsuri și restricții pentru a combate răspândirea coronavirusului se poate confrunta cu închisoarea pe viață, potrivit unei circulare emise de Curtea Supremă Civilă și Penală a Greciei.

Conform comunicatului oficial, emis de judecătorul Curții Supreme Vasilis Pliotas, cei care încalcă regulile ar putea fi încarcerați până la 3 ani, în timp ce în cazul în care acțiunile lor duc la moartea cuiva se vor confrunta cu cel puțin 10 ani și dacă un număr mare de decese apar din cauza nerespectării reglementărilor, vinovații ar putea fi pedepsiți cu detenția pe viață, scrie portalul protothema.gr.

Circulara a fost trimisă astăzi procurorilor din toată țara, judecătorul Pliotas citând articolul 285 din Codul penal, care prevede pedepse penale severe pentru cei care încalcă măsurile dispuse pentru a preveni răspândirea bolilor periculoase. În afară de închisoare, sunt prevăzute și amenzi.

După cum afirmă judecătorul șef în scrisoarea sa către instanțele de judecată din Grecia „acest comportament încalcă sau pune în pericol drepturi fundamentale, cum ar fi viața și sănătatea fizică” și adaugă: „Este de la sine înțeles că ar trebui să existe o intervenție legală din partea voastră. “