INFERNUL ALB îngroapă SUA: viscol, ger de crapă pietrele și mii de zboruri anulate

INFERNUL ALB îngroapă SUA: viscol, ger de crapă pietrele și mii de zboruri anulate
Foto: Pixabay.com

Statele Unite ale Americii sunt paralizate de temperaturi desprinse parcă din epoca de gheață. Coasta de est a SUA, cuprinsă de un val de ger polar care durează deja de aproape două săptămâni, a fost afectată joi de o furtună hibernală ce a provocat anularea a mii de curse aeriene, închiderea şcolilor şi amânarea lucrărilor din această săptămână din Senat, relatează AFP.

Străzile din Manhattan (New York) au fost acoperite cu zăpadă şi doar câţiva trecători s-au încumetat să înfrunte frigul şi viscolul pentru a traversa pe jos faimosul pod Brooklyn, în timp ce automobiliştii s-au luptat cu gheaţa depusă pe maşinile lor.

Mercurul nu a scăzut sub minus 6 grade Celsius la timpul dimineţii în Manhattan, însă temperatura resimţită a fost de circa minus 15 grade Celsius, scrie Agerpres.

De la cascada Niagara parţial îngheţată în apropiere de graniţa canadiană până la maiestuosul râu Potomac din Washington, afectat la rândul său de îngheţ, întreaga coastă s-a trezit joi sub un strat de zăpadă şi gheaţă care a perturbat traficul.

Peste 3.200 de zboruri au fost anulate în cursul dimineţii în Statele Unite şi peste o mie de curse aeriene au înregistrat întârzieri, potrivit site-ului specializat FlightAware.com.

Aeroporturile din Newark, din apropiere de New York, şi cel din Boston, au fost cele mai afectate, peste 60% dintre zboruri fiind anulate la primele ore ale zilei.

În New York, Boston, Philadelphia şi capitala Washington şcolile au fost închise ca măsură de precauţie chiar dacă situaţia rămâne în mare parte sub control.

Sunt prognozate între 15 şi 30 de centimetri de zăpadă la New York şi până la 45 de centimetri în zona Boston, în nord-est. "Căderi abundente de zăpadă şi condiţii de viscol sunt posibile pe o parte a coastei atlantice a Statelor Unite până în regiunea Noua Anglie'', în zona de nord-est a ţării, a atenţionat Serviciul american de meteorologie (NWS).

45.000 de clienţi sunt deja afectaţi de întreruperea alimentării cu energie electrică în Virginia ca urmare a valului de ger polar, alte câteva mii trezindu-se de asemenea fără electricitate în Georgia şi Carolina de Sud unde temperaturile au scăzut considerabil. Primii fulgi de zăpadă din ultimii peste 30 de ani au căzut în această săptămână pe plajele şi palmierii din Florida, notează AFP.

Primarul din New York, Bill de Blasio, i-a sfătuit miercuri seara pe cei 8,5 milioane de locuitori ai marii aşezări urbane care este totodată o importantă atracţie turistică să nu circule şi să ia ''foarte în serios" prognozele meteorologice.

Numită ''bombă'' de meteorologi şi de mass-media din cauza scăderii deosebit de rapidă a presiunii, această furtună va determina un nou val de frig în zilele următoare provocat de o masă de aer polar care coboară din nord.

După un scurt răgaz de miercuri când temperaturile au crescut timid până la 0 grade Celsius, mercurul va scădea în continuare brusc astfel încât în New York se prognozează valori maxime de minus 11 grade Celsius şi de până la minus 14 grade Celsius în noapte de sâmbătă spre duminică, în timp ce la Washington temperatura va coborî de asemenea până la minus 14 grade Celsius.

Temperaturile vor începe să crească abia la începutul săptămânii viitoare.

Urmăriți B1TV.ro și pe