Interdicții pe stadioane pentru autorii de insulte rasiste la adresa fotbaliștilor în online, anunță Boris Johnson: „Fără doar și poate. Fără excepții și fără scuze”

Interdicții pe stadioane pentru autorii de insulte rasiste la adresa fotbaliștilor în online, anunță Boris Johnson: „Fără doar și poate. Fără excepții și fără scuze”
Boris Johnson, premierul Regatului Unit. Foto: Hepta.ro / DPA Images / Daniel Leal-Olivas

Premierul britanic Boris Johnson le-a transmis deputaților de la Londra că legislația privind interdicțiile pe stadioane la meciurile de fotbal va fi modificată astfel încât să sancționeze și rasismul în mediul online.

Poziția tranșantă a oficialului din Downing Street vine în contextul în care Marcus Rashford, Jadon Sancho și Bukayo Saka au fost țintele unor atacuri rasiste pe rețelele sociale, după ce au ratat penalty-urile în finala EURO 2020, iar Italia a cucerit trofeul în dauna Angliei.

Boris Johnson: Interdicții pe stadioane pentru autorii de insulte rasiste la adresa fotbaliștilor în online

Concret, potrivit premierului britanic, „dacă ești vinovat de abuz rasist la adresa fotbaliștilor în online, atunci nu vei merge la meci”.

„Fără doar și poate. Fără excepții și fără scuze”, a mai declarat Boris Johnson, miercuri, în Camera Comunelor, potrivit Sky News.

Legislația actuală le permite judecătorilor britanici să interzică accesul unei persoane pe stadion dacă aceasta este condamnată pentru o infracțiune relevantă, însă nu acoperă și incidentele din mediul online. Interdicțiile pot dura până la 10 ani.

Boris Johnson a discutat despre problema abuzurilor în online și cu reprezentanți ai Facebook, Twitter, TikTok, Snapchat și Instagram, într-o întrevedere desfășurată marți la reședința din Downing Street nr. 10.

Premierul britanic susține că le-a transmis extrem de clar că guvernul de la Londra va modifica legislația pentru a combate astfel de incidente și că inclusiv platformele vor risca sancțiuni dacă nu elimină conținutul de acest gen.

„Dacă nu elimină ura și rasismul de pe platformele lor, se vor confrunta cu amenzi de până la 10% din veniturile lor globale”; a adăugat Boris Johnson.

Chiar și Federația engleză de fotbal (FA) a fost amendată pentru comportamentul suporterilor, însă sancțiunea s-a referit la haosul de pe Wembley din finala turneului, când suporterii au pătruns pe teren și au aruncat cu diverse obiecte. În plus, mii de fani au forțat accesul și au intrat pe stadion fără să plătească bilet.