Irak: Forțele guvernamentale au intrat în orașul strategic Baiji

Irak: Forțele guvernamentale au intrat în orașul strategic Baiji
Foto: nytimes.com

Forţele guvernamentale irakiene au intrat vineri în Baiji, la nord de Bagdad, şi au reluat controlul asupra a două cartiere din acest oraş strategic controlat de de mai multe luni de către jihadişti, au dat asigurări ofiţeri din cadrul armatei, citaţi de AFP.

Forţele guvernamentale irakiene „au intrat în Baiji (…) şi au avansat spre cartierele Al-Sinai şi Al-Tamim, pe care le-au eliberat” de jihadişti, potrivit generalului Abdulwahab al-Saadi, însărcinat cu coordonarea operaţiunilor militare în această zonă.

„Forţele noastre staţionează în mai multe locuri şi la bariere” din oraş, a adăugat comandantul Hassan Mekhlif, care a participat la operaţiuni, confirmând reluarea controlului asupra celor două cartiere.

Un alt general din cadrul armatei a explicat că asaltul de la Baiji a fost precedat de bombardamente împotriva jihadiştilor din cadrul grupării Stat Islamic (SI), care au ocupat acest oraş în iunie, la puţin timp după lansarea unei ofensive-fulger în Irak.

Asaltul de la Baiji a fost întrerupt de un atac asupra cartierului general al comandamentului însărcinat cu operaţiuni în zonă, situat la Universitatea din Tikrit, la sud de Baiji, potrivit generalului.

Insurgenţii, care au încercat să provoace explozia a trei maşini-capcană împotriva clădirii, au fost respinşi la capătul a trei ore de confruntări, a adăugat el.

Forţe irakiene de securitate, miliţii şi membri ai triburilor aliate Guvernului de la Bagdad s-au concentrat în ultimele zile în zona Baiji, avansând dinspre sud în cadrul unei operaţiuni lansate în urmă cu peste două săptămâni pentru reluarea controlului asupra acestui oraş.

Baiji este situat strategic, pe drumul principal spre Mosul (nord), un alt oraş aflat sub controlul jihadiştilor.

Tags: