Irak: Zece membri al-Qaida şi opt poliţişti au murit în timpul unei revolte într-o închisoare

Irak: Zece membri al-Qaida şi opt poliţişti au murit în timpul unei revolte într-o închisoare

Zece presupuşi membri ai reţelei al-Qaida şi opt poliţişti au murit în cursul unei revolte declanşate într-o închisoare din Bagdad de un bărbat acuzat de organizarea unui atentat în 2010, informează AFP. Conflictul a durat câteva ore şi s-a soldat cu moartea a patru ofiţeri de poliţie, inclusiv a unui general, şi a altor patru agenţi.

Revolta a izbucnit în momentul interogării unui presupus membru al-Qaida, Huthaifa al-Bataui, în legătură cu presupuse planuri de răzbunare a morţii lui Osama bin Laden.

Bataui este acuzat de coordonarea atacului care a vizat catedrala de rit siriac din Bagdad pe 31 octombrie 2010, atentat soldat cu moartea a 44 de credincioşi, a doi preoţi şi a şapte agenţi de securitate.

În cursul interogării, Bataui a reuşit să ia arma unui agent, pe care l-a omorât, după care a luat ostatici şi a eliberat alţi nouă deţinuţi. Grupul s-a îndreptat spre biroul generalului Saleh, care a fost împuşcat în cap. Cei zece deţinuţi au obţinut arme şi grenade.

Cinci dintre aceştia au încercat să fugă cu o maşină de poliţie, dar au fost ucişi de membri ai forţelor speciale. Ceilalţi cinci deţinuţi au fost ucişi în penitenciar.

Poliția din Irak a sporit măsurile de securitate după uciderea liderului al-Qaida, de teama unor acte de răzbunare.