Iran: O manifestație antisaudită a fost organizată la Teheran, după tragedia din timpul pelerinajului la Mecca

Iran: O manifestație antisaudită a fost organizată la Teheran, după tragedia din timpul pelerinajului la Mecca
Foto: sanluisobispo.com

O manifestație antisaudită a fost organizată vineri în capitala Iranului, după moartea a 131 de pelerini iranieni în busculada produsă joi la Mina, în apropierea orașului sfânt musulman Mecca, din Arabia Saudită, informează AFP. Autoritățile iraniene au decretat trei zile de doliu, începând de vineri.

Manifestanții au ieșit pe străzile Teheranului pentru a denunța ”regimul răuvoitor și incompetent” al Arabiei Saudite, potrivit Consiliul de coordonare al propagandei islamice, care se ocupă de organizarea manifestațiilor oficiale din țară.

”Arabia Saudită este incapabilă să organizeze pelerinajul. Gestionarea acestuia trebuie să revină țărilor islamice”, a declarat ayatollahul Mohammad Emami Kashani, imamul care a condus rugăciunea de vineri.

O reacție a venit și din partea ayatollahului Ali Khamenei. Liderul religios suprem iranian  acuzat ”proasta gestionare” a pelerinajului de către autoritățile saudite și a cerut autorităților de la Riad ”să-și accepte imensa responsabilitate în această catastrofă”.

Și reprezentanți ai musulmanilor din Marea Britanie au atras atenția asupra siguranței pelerinilor de la Mecca. Astfel, ei au solicitat introducerea unui instructaj de securitate obligatoriu pentru cei care cer viza pentru pelerinaj.

”Nu se poate să ne bazăm doar pe un guvern pentru a gestiona totul, fără niciun sprijin din exterior. Cred că fiecare țară ar trebui să joace un rol și să-și instruiască cetățenii când vin aici”, a declarat pentru BBC, Habib Malik, directorul Haj and Umrah Trust.

Potrivit celui mai recent bilanț oficial saudit 717 de persoane au murit și 863 au fost rănite în busculada de la Mina. Autoritățilea saudite nu au făcut puiblica naționalitățile victimelor, însă mai multe state au confirmat decesul unor cetățeni ai lor. Este vorba despre 131 de iranieni, 87 de marocani (din surse mediatice), 14 indieni, 8 egipteni, 8 somalezi, 7 pakistanezi, 5 senegalezi,
4 tanzanieni, 3 algerieni, 3 indonezieni, 3 kenyeni, 1 olandez și un burundez.