Eșecul ultimelor discuții pentru formarea unui nou guvern în Grecia a declanșat repetarea alegerilor și temeri că țara va ieși din zona euro, iar clasa politică din Grecia riscă să nu poată forma un guvern nici după noile alegeri parlamentare din iunie. Însă acum a ieșit la iveală maniera disprețuitoare și ironică în care au tratat politicienii eleni situația dezastruoasă a țării.
”Domnilor, discuția s-a încheiat. Încep să mă supăr și eu. Am terminat”, a spus președintele patrician Karolos Papoulias, în vârstă de 82 ani, oprind brusc negocierile, după două ore de discuții furioase ale politicienilor greci.
”A fost ca la casa de nebuni”, a declarat o sursă din cadrul partidului socialist PASOK, citată de Reuters, după ce liderul formațiunii, Evangelos Venizelos, s-a întors de la negocierile din 17 mai. ”Discuțiile au fost incredibile”. Descrieri similare ale discuțiilor au venit și din partea altor partide.
În momentul în care liderul conservator al formațiunii Noua Democrație, Antonis Samaras, în vârstă de 60 de ani, a părăsit guvernul pentru a forța organizarea alegerilor din 6 mai, era sigur că va obține un mandat pentru punerea în practică a măsurilor de austeritate solicitate de țările UE, care presupunea o finanțare externă de 130 miliarde euro. Calculele lui Samaras au eșuat dramatic.
Alegătorii înfuriați de sărăcie, tăierile bugetare și corupție, i-au pedepsit pe Samaras și Evangelos Venizelos, liderii principalelor partide ale Greciei. În schimb, electoratul l-a susținut pe Alexis Tsipras, liderul stângii radicale. Acesta a promis anularea datoriilor externe ale Greciei și eliminarea măsurilor de austeritate, fără ca Grecia să părăsească zona euro. Un procent de aproximativ 80% din cetățenii acestei țări nu-și doresc să revină la drahmă.