Israelul înconjoară oraşul Gaza cu un gard înalt de 6 metri, acoperit cu sârmă ghimpată

Israelul înconjoară oraşul Gaza cu un gard înalt de 6 metri, acoperit cu sârmă ghimpată

Ministerul Apărării din Israel a început faza finală din construcţia unui gard de oţel înalt de 6 metri care va înconjura complet oraşul Gaza, au anunţat duminică oficiali israelini, potrivit The Times of Israel.

Bariera, acoperită de sârmă ghimpată și senzori, se va extinde la 65 kilometri în jurul enclavei și va fi situată pe vârful zidului de beton subteran pe care Israelul l-a construit deja în jurul Fâșiei Gaza pentru a bloca atacurile subterane.

Premierul Benjamin Netanyahu a afirmat, la începutul şedinţei săptămânale de guvern, că bariera este necesară pentru „a preveni infiltrarea teroriștilor în teritoriu”.

Gardul se va conecta la zidul construit recent în Marea Mediterana, în nordul orașului Gaza, potrivit unui comunicat al Ministerului Apărării.

Proiectul barierei ar urma să fie finalizat până la sfârșitul lui 2019, potrivit armatei israeliene.

„Am început joi să lucrăm la componentă finală a proiectului de barieră la granița cu Fâșia Gaza. Acesta este unic și special conceput pentru a ne proteja împotriva amenințărilor din Fâșia Gaza și pentru a oferi o soluție superioară pentru problema infiltrării pe teritoriul israelian”, a declarat şeful proiectului, Eran Ofir.

Proiectul va costa aproximativ 833 de milioane de dolari.

Noul gard va fi construit pe teritoriul israelian, la câțiva metri distanță de zidul deja existent, care este mai mic de înălțime și care poate fi cu ușurință escaladat.

Potrivit Ministerului Apărării, acest nou gard de oţel va avea 20.000 de tone și va fi echipat cu mai mulți senzori și alte „componente moderne de securitate”.

În 2016, Israelul a început construcția acestei bariere, axându-se la început pe partea subterană, după ce Hamas a folosit în războiul din 2014 atacuri subterane împotriva trupelor israeliene.

În ultimii doi ani, lucrările s-au concentrat asupra peretelui din beton, în ciuda revoltelor și confruntărilor de-a lungul frontierei și a atacurilor ocazionale pe șantierele de construcții.

„Bariera de deasupra solului este un alt element important în apărarea comunităților (israeliene, n.r.) care înconjoară Gaza, care include deja: barieră maritimă, care oferă un răspuns la infiltrarea teroristă de la mare către vest și barieră subterană care înconjoară Fâșia și are rolul de a împiedica săparea de tuneluri în Israel”, a precizat Ministerul Apărării.