Israelul înconjoară oraşul Gaza cu un gard înalt de 6 metri, acoperit cu sârmă ghimpată

Israelul înconjoară oraşul Gaza cu un gard înalt de 6 metri, acoperit cu sârmă ghimpată

Ministerul Apărării din Israel a început faza finală din construcţia unui gard de oţel înalt de 6 metri care va înconjura complet oraşul Gaza, au anunţat duminică oficiali israelini, potrivit The Times of Israel.

Bariera, acoperită de sârmă ghimpată și senzori, se va extinde la 65 kilometri în jurul enclavei și va fi situată pe vârful zidului de beton subteran pe care Israelul l-a construit deja în jurul Fâșiei Gaza pentru a bloca atacurile subterane.

Premierul Benjamin Netanyahu a afirmat, la începutul şedinţei săptămânale de guvern, că bariera este necesară pentru „a preveni infiltrarea teroriștilor în teritoriu”.

Gardul se va conecta la zidul construit recent în Marea Mediterana, în nordul orașului Gaza, potrivit unui comunicat al Ministerului Apărării.

Proiectul barierei ar urma să fie finalizat până la sfârșitul lui 2019, potrivit armatei israeliene.

„Am început joi să lucrăm la componentă finală a proiectului de barieră la granița cu Fâșia Gaza. Acesta este unic și special conceput pentru a ne proteja împotriva amenințărilor din Fâșia Gaza și pentru a oferi o soluție superioară pentru problema infiltrării pe teritoriul israelian”, a declarat şeful proiectului, Eran Ofir.

Proiectul va costa aproximativ 833 de milioane de dolari.

Noul gard va fi construit pe teritoriul israelian, la câțiva metri distanță de zidul deja existent, care este mai mic de înălțime și care poate fi cu ușurință escaladat.

Potrivit Ministerului Apărării, acest nou gard de oţel va avea 20.000 de tone și va fi echipat cu mai mulți senzori și alte „componente moderne de securitate”.

În 2016, Israelul a început construcția acestei bariere, axându-se la început pe partea subterană, după ce Hamas a folosit în războiul din 2014 atacuri subterane împotriva trupelor israeliene.

În ultimii doi ani, lucrările s-au concentrat asupra peretelui din beton, în ciuda revoltelor și confruntărilor de-a lungul frontierei și a atacurilor ocazionale pe șantierele de construcții.

„Bariera de deasupra solului este un alt element important în apărarea comunităților (israeliene, n.r.) care înconjoară Gaza, care include deja: barieră maritimă, care oferă un răspuns la infiltrarea teroristă de la mare către vest și barieră subterană care înconjoară Fâșia și are rolul de a împiedica săparea de tuneluri în Israel”, a precizat Ministerul Apărării.

Ultima oră
13:51 - Florin Cîțu: Vreau mai multă implicare din partea Primăriei Capitalei în gestionarea valului 4 COVID / Laude pentru Cseke Attila, interimarul de la Sănătate (VIDEO)
13:41 - Loredana Groza, anunț după ce duminică a fost luată cu ambulanță. Cum se simte artista
13:37 - IOS 15, lansat oficial. Ce aduce nou sistemul de operare de la Apple
13:28 - Acces Direct, de la Antena 1, vine cu o nouă blondină: Cosmina Scăunașu. Cine este ea şi ce a spus Mirela Vaida
13:23 - Explozie a cazurilor de COVID: 6.789 în ultima zi, din care peste 1.000 doar în București. Încă un județ a intrat în scenariul roșu / Pandemia a mai făcut 129 de victime / 990 de pacienți la ATI, din care 20 sunt copii
13:11 - Florin Cîțu: O să cer o anchetă pentru că vreau să știu cum a fost pregătit valul 4 de Ministerul Sănătății
13:10 - UE susține Franța, în conflictul cu SUA, pe tema submarinelor nucleare. Care a fost poziția oficială a României / Scandalul se poate extinde și la noi, unde Naval Group a câștigat un contract pentru corvete, care încă nu a fost semnat
13:00 - Vlad Voiculescu (USR PLUS): Campania de vaccinare e un eșec. Problemele – Prioritizarea esențialilor și concursul întru relaxare, când vaccinarea deja încetinea
12:43 - Sute de centre de vaccinare anti-COVID au fost închise temporar. Câte mai sunt funcţionale
12:37 - Ionuț Moșteanu (USR PLUS), despre premier: L-a demis pe Octavian Berceanu de la Garda de Mediu și l-a înlocuit cu fiul unui primar PNL care și-a făcut averea tăind păduri. Ăsta e Florin Cîțu! (VIDEO)