Israel | Netanyahu încrezător că în două luni SUA îi va permite anexarea Cisiordaniei

Israel | Netanyahu încrezător că în două luni SUA îi va permite anexarea Cisiordaniei

Primul Ministru Benjamin Netanyahu și-a exprimat duminică încrederea că Washingtonul va da Israelului aprobarea în termen de două luni pentru a avansa cu anexarea de facto a unor părți Cisiordania ocupată. Pe de altă parte, palestienii și nu numai, nu consideră legale coloniile Israelului din Cisordania în temeiul Convențiilor de la Geneva.

Palestinienii și multe țări consideră coloniile Israelului din Cisiordania ilegale

Palestinienii și-au exprimat indignarea față de planurile Israelului de a-și consolida mai mult poziția pe pământul pe care l-a cucerit în războiul din Orientul Mijlociu din 1967, teritoriul pe care îl caută pentru a construi un stat propriu, potrivit Reuters.

Netanyahu, care a anunțat săptămâna trecută încheierea unui acord cu rivalul său central, Benny Gantz, pentru a forma un guvern de unitate națională, a stabilit data de 1 iulie pentru începerea discuțiilor cabinetului asupra extinderii suveranității israeliene asupra așezărilor evreiești din Cisiordania și anexând în mod categoric Valea Iordan din zonă.

O asemenea măsură ar trebui să fie convenită cu Washingtonul, potrivit acordului Netanyahu-Gantz.

Într-un mesaj video, adresat duminică unui grup creștin pro-israelian din Europa, Netanyahu a descris o propunere de pace a Statelor Unite ale Americii, anunțată de președintele Donald Trump în ianuarie, ca pe o promisiune de a recunoaște autoritatea Israelului în privința coloniilor israeliene din Cisiordaniei.

„Peste câteva luni am încredere că acest angajament va fi onorat”, a declarat Netanyahu Comisiei Europene pentru Israel.

Oficialii palestinieni nu au oferit comentarii imediate cu privire la remarcile lui Netanyahu.

Palestinienii au respins categoric propunerea de pace a lui Donald Trump deoarece acordă Israelului cea mai mare parte a ceea ce ei și-au dorit în decursul a zeci de ani de conflict, inclusiv aproape toate terenurile ocupate unde Israel a înființat colonii.

Secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, a declarat miercuri că rămâne la alegerea Israelului dacă să anexeze părți ale Cisiordaniei și a declarat că administrația de la Washington își va expune opiniile în mod privat noului guvern israelian.

Palestinienii și multe țări consideră coloniile Israelului din Cisiordania ilegale în temeiul Convențiilor de la Geneva care interzic astfel de aşezări în teritoriile capturate în război.

Israelul contestă acest lucru, invocând nevoile de securitate și legăturile biblice, istorice și politice cu teritoriul.

Coronavirus – 2000 de israelieni au protesat împotriva restrângerii drepturilor democratice adoptate de premierul Netanyahu

Mai bine de 2000 de israelieni au protestat împotriva restrânegerii libertăților pe fondul pandemiei de coronavirus, pe 19 aprilie, în Piața Rabin din Tel Aviv, păstrând o distanță de 2 metri, unii față de ceilalți.

Fiecare protestatar a ocupat un loca marcat de poliție, iar organizatorii au fost oferit măști de protecție, condiție esențială pentru desfășurarea protestului.

Demonstrațiile „Drapelului Negru”, care au început în martie,când sute de oameni din mașini au condus la Ierusalimcaun răspuns la politicile stricte luate împotrivacoronavirusului, care includ urmărirea telefonică a populației.

În timp ce Netanyahu și fostul său rival Benny Gantz lucreză pentru a forma un guvern funcțional, liderii partidului Yesh Atid, îi acuză de sugrumarea democrației israeliene.

“A început cucoronavirusul, când guvernulînainteazăproiecte antidemocratice. M-am trezit și mi-am dat seama că nu există alternativă, mâine va fi prea târziu.Așa mor democrațiile în secolul XXI. Nu sunt șterse de tancuri care depășesc parlamentul. Mor din interior”, au declarat protestatarii.

Ultima oră
23:56 - Cine este Evgheni Muraev, indicat de Marea Britanie drept posibil candidat al Rusiei pentru o schimbare de regim în Ucraina. Moscova, acuzată că vrea să instaleze un guvern pro-rus la Kiev
23:25 - Amenințare falsă cu bombă într-un restaurant din centrul Ploieștiului. Bărbatul care alertase autoritățile a fost dus la sediul poliției
23:09 - Trei bărbați arestați după ce au intrat în casa unor dame de companie și au sustras bani și bunuri
22:44 - Peste 3.800 de medici de familie au încheiat contracte pentru testarea COVID-19. Alexandru Rafila: Testarea la medicul de familie, soluția pentru accesul facil al bolnavilor la diagnostic rapid, evaluare și monitorizare
22:17 - Ion Țiriac ar avea de 10 ori mai mulți urmași decât se știa: „Am trei copii oficiali și 30 neoficiali” (GALERIE FOTO)
21:46 - Varianta Omicron ar putea anunța într-adevăr sfârșitul pandemiei, spune directorul OMS pentru Europa: „Acest virus a surprins de mai multe ori, deci trebuie să fim foarte atenți”
21:12 - Nicușor Dan: Ar fi ieșit duminică la lucru mult mai mulți șoferi și vatmani dacă n-ar fi fost intimidați de sindicat / Condamn inconștiența și tupeul sindicalistului PSD Vasile Petrariu, precum și iresponsabilitatea Gabrielei Firea
20:51 - Armen Sarkissian demisionează de la președinția Armeniei. Președintele țării, spune el, nu are prerogativele necesare pentru a influența politica în vremuri de criză
20:28 - O femeie a murit într-un accident violent pe E58. Mașina în care se afla a intrat pe contrasens într-o curbă periculoasă și a lovit un alt autoturism (FOTO)
20:06 - La ce oră se joacă și cine transmite la TV meciul Simona Halep – Alize Cornet din optimile de finală de la Australian Open 2022