Italia: Nou caz de discriminare împotriva unui român. Un chirurg i-a refuzat un transplat de inimă din cauza naționalității

Italia: Nou caz de discriminare împotriva unui român. Un chirurg i-a refuzat un transplat de inimă din cauza naționalității
Un cardiolog italian a recomandat ca un marinar român să fie mutat din orașul Mestre în România pentru a continua tratamentul la care era supus și poate să fie trecut pe lista pentru un transplant de inimă...

Un cardiolog italian a recomandat ca un marinar român să fie mutat din orașul Mestre în România pentru a continua tratamentul la care era supus și poate să fie trecut pe lista pentru un transplant de inimă acolo.

Problema a fost că pacientul său era ținut în viață de un aparat care asigură circulația extracorporeală a sângelui în urma unui infarct devastator, iar cazul nu putea fi rezolvat decât printr-un transplant, reltează cotidianul italian Il Gazzettino.

Evident, pacientul nu se afla într-o stare potrivită pentru a fi transportat în România. Eventual, s-a decis ca acesta să fie transferat la Udine, unde o altă echipă a efectuat cu succes transplantul, miercuri, astfel că românul se va putea întoarce acasă pe picioarele sale.

Dar s-a creat un scandal de amploare din cauza incidentului, din cauza motivării a medicului care a recomandat transferul în România. El a afirmat că inimile italienilor ar trebui oferite cu prioritate altor italieni.

Pe de-o parte, acesta ar putea fi considerat un nou caz de discriminare împotriva românilor, printre multe, multe altele din Italia. Pe de altă parte, chirurgul nu a fost interesat decât de faptul că nu era italian, și nu că era neapărat român. Aceasta în condițiile în care chiar instituția care se ocupă cu transplanturile în nordul Italiei a recomandat ca, dacă un pacient nu se află pe lista națională de așteptare, să fie transportat în țara sa de origine dacă există posiblitatea să se facă transplantul acolo.

Motivația instituției este lipsa cronică de organe în sistemul italian – o lipsă cu care se confruntă și România, situată pe ultimul loc în privința donatorilor de organe în Uniunea Europeană. Totuși, românul era angajat cu forme legale, avea asigurare medicală în Italiași, deci, dreptul la îngrijiri medicale complete, fără discriminare cu privire la naționalitate.