Italia toată, în frunte cu președintele Mattarella îl imploră pe Mario Draghi, supranumit Super Mario, să rămână premier

Italia toată, în frunte cu președintele Mattarella îl imploră pe Mario Draghi, supranumit Super Mario, să rămână premier
Sursa foto: Hepta

Soarta guvernului italian atârnă în balanță pe fondul presiunii tot mai mari asupra lui Mario Draghi pentru a rămâne prim-ministru, în timp ce se pregătește pentru un discurs crucial în parlament miercuri, potrivit The Guardian.

Mattarella a respins demisia lui Draghi și săptămâna trecută

Demisia fostului șef al Băncii Centrale Europene de săptămâna trecută a fost respinsă de președintele Sergio Mattarella, care i-a cerut în schimb să se adreseze parlamentului în încercarea de a evita ceea ce ar însemna a treia prăbușire a guvernului italian în trei ani.

Draghi și-a oferit demisia după ce Mișcarea Cinci Stele (M5S), o componentă cheie a coaliției sale, a boicotat un vot privind un pachet de 26 de miliarde de euro privind costul vieții, spunând că pactul de încredere pe care s-a bazat administrația sa a fost încălcat.

În mod neobișnuit pentru politica italiană, o campanie prin care i se cere să rămână în funcție a cuprins întreaga țară: peste 1 500 de primari din tot spectrul politic și diverse sindicate și-au declarat sprijinul; în orașe cheie au avut loc demonstrații pro-Draghi, iar o petiție „Draghi, rămâi” a atras peste 100 000 de semnături.

În plus, Draghi, supranumit „Super Mario” pentru rolul său în salvarea monedei euro în perioada în care a fost șef al BCE, a fost susținut de lideri internaționali care îl consideră fundamental nu doar pentru a asigura stabilitatea în Italia, ci și ca partener în confruntarea cu provocările războiului Rusiei din Ucraina.

Nu este clar dacă aceste apeluri vor fi suficiente pentru a-l descuraja pe bărbatul de 74 de ani, care, până la sfârșitul săptămânii trecute, se spunea că nu este dispus să își reconsidere decizia.

În ultimele zile, partidele din coaliția sa s-au chinuit să găsească un răspuns înainte de votul de miercuri. În timp ce Partidul Democrat, de centru-stânga, este hotărât și crede că Draghi trebuie să rămână premier, Liga, formațiunea de extremă-dreapta a lui Matteo Salvini, și Forza Italia, a fostului premier Silvio Berlusconi, au exclus posibilitatea de a continua guvernul Draghi cu M5S, un partid pe care l-au descris ca fiind „nedemn de încredere și incompetent”.

Draghi a spus că nu va guverna fără M5S iar pericolul vine de la extrema dreaptă

Următoarele alegeri generale ar trebui să aibă loc până în iunie 2023, dar dacă Draghi optează să se retragă, cel mai probabil Mattarella va dizolva parlamentul și va convoca alegeri încă de la sfârșitul lunii septembrie.

Situația dificilă a guvernului italian vine într-un moment extrem de delicat, atât pentru politica internațională, cât și pentru cea internă. Draghi, care a fost numit premier de Mattarella în februarie anul trecut pentru a scoate țara din pandemia de coronavirus și pentru a-i relansa economia.

Un studiu al sondajelor recente a arătat că, dacă vor avea loc alegeri anticipate, atunci o coaliție condusă de extrema dreaptă Frații Italiei și care include Liga și Forza Italia ar putea obține majoritatea.

Urmăriți B1TV.ro și pe