Italia, tot mai aproape de un referendum pentru legalizarea eutanasiei

Italia, tot mai aproape de un referendum pentru legalizarea eutanasiei
Roma, capitala Italiei. Foto: Pixabay

În Italia ar putea fi organizat în 2022 un referendum pentru legalizarea eutanasiei, spun activiștii. O petiție pentru inversarea legii care interzice sinuciderea asistată a strâns peste 750.000 de semnături, în condițiile în care pentru forțarea unui vot popular pe acest subiect este nevoie de doar 500.000 de semnături, transmite Euronews.

În anul 2019, Curtea constituțională italiană a introdus o excepție pentru „pacienții ținuți în viață prin tratament (…) și care suferă de o patologie ireversibilă, sursă de suferință fizică și psihologică pe care o consideră intolerabilă”. Persoanele respective trebuie să fie „pe deplin capabile să ia decizii libere și conștiente”, au adăugat judecătorii italieni.

Chiar și așa, persoanele care suferă de boli incurabile și care nu se încadrează în această categorie nu au niciun drept legal ca să opteze pentru o sinucidere asistată. La ora actuală, legislația italiană pedepsește sinuciderea asistată cu sentințe cuprinse între 5 și 12 ani de închisoare.

Italia este tot mai aproape de organizarea unui referendum pentru legalizarea eutanasiei

Dacă va trece, referendumul va permite „asistență medicală pentru moarte involuntară” în cazul „persoanelor bolnave care au nevoie de ajutor extern pentru a pune capăt propriei suferințe”, potrivit activiștilor.

Printre semnatari se numără și jurnalistul Robert Saviano, un specialist al investigațiilor despre crima organizată și autor al unei anchete de referință cu privire la mafia napolentană Camorra, „Gomorra”.

„Am semnat pentru că astăzi, fără o lege care s-o reglementeze, eutanasia nu este un drept accesibil pentru toți”, a declarat scriitorul italian, într-un comunicat transmis de Asociația Luca Coscioni.

„Am semnat pentru libera alegere a celor care nu au posibilitatea să meargă în țări în care eutanasia este legală”, a adăugatt Saviano.

Vaticanul a condamnat în mod repetat legalizarea eutanasiei, despre care spune că este „un act malefic de o manieră intrinsecă”.

Ultima oră
00:15 - Judo: Alexandru Raicu a câștigat medalia de bronz la turneul de Grand Slam de la Paris
23:49 - Mai multe persoane s-au adunat în fața Spitalului Județean Satu Mare pentru a cere explicații despre moartea unei tinere gravide. Medicii spun că starea femeii s-a deteriorat rapid
23:10 - Marius Șumudică a revenit cu victorie în Turcia și a făcut spectacol la conferința de presă, dar e atacat de un fost translator: „Ne insultă țara pe la spate”
22:53 - Beatrice Mahler: Am triplat consumul de oxigen față de valul 3 / Măsurile suplimentare din spital ne creează o stare de confort care a lipsit în trecut
22:31 - Gina Pistol și fetița au plecat din casa lui Smiley
22:14 - Principalul suspect pentru uciderea parlamentarului britanic David Amess, audiat ore întregi de forțele antitero. BBC: Un nou atac terorist e încă „probabil” în Marea Britanie
21:43 - Manifestație împotriva fascismului la Roma, cu circa 200.000 de persoane. Demonstranții au cerut interzicerea grupului Forza Nuova (VIDEO)
21:17 - Vlad Voiculescu: Singura coaliție posibilă pentru USR PLUS, cea cu PNL și UDMR. Dacă nu se vor întoarce la negocieri până în cursul zilei de duminică, probabil veți vedea un guvern USR PLUS în Parlament (VIDEO)
20:58 - Un tânăr dat în urmărire națională a fost împușcat de polițiști. Bărbatul încercase să fugă de oamenii legii
20:41 - Alexandru Rafila: Ne așteptăm la un număr și mai mare de morți. Problema e durata valului 4, nu atingerea vârfului său