Japonia: Flota americană se retrage din zona Fukushima după ce a fost expusă radiaţiilor

Japonia: Flota americană se retrage din zona Fukushima după ce a fost expusă radiaţiilor
Oficialii americani au anunţat îndepărtarea temporară a Flotei a VII-a şi a portavionului Ronald Reagan de zona centralei nucleare Fukushima, după ce au trecut printr-un nor radioactiv. Potrivit unui comunicat...

Oficialii americani au anunţat îndepărtarea temporară a Flotei a VII-a şi a portavionului Ronald Reagan de zona centralei nucleare Fukushima, după ce au trecut printr-un nor radioactiv. Potrivit unui comunicat remis luni, mai mulţi membri ai echipajului au fost expuşi unui nivel scăzut de radiaţii, însă momentan sunt teferi.

În momentul în care a trecut prin norul radioactiv provenind din arhipelagul nipon, portavionul Ronald Reagan se afla la aproximativ 160 kilometri nord-est de centrala nucleară. Un nivel scăzut de radioactivitate a fost detectat la 17 membri ai echipajului, aceasta fiind îndepărtată uşor, prin spălare cu apă şi săpun. Militarii au continuat să fie monitorizaţi, fiind în prezent în afara oricărui pericol.

„Flota a VII-a americană a fost temporar îndepărtată de centrala nucleară Fukushima Dai-Ichi după ce a fost detectat un nivel scăzut de contaminare în aer şi la bordul aeronavelor care operează în zonă. Sursa o reprezintă un nor radioactiv emanat de centrala nucleară Fukushima Dai-Ichi”, se arată în comunicatul oficial al armatei.

„Ca măsură de precauţie, portavionul Ronald Reagan şi alte nave aparţinând Flotei a VII-a care acţionează în acea zonă s-au îndepărtat pentru a evalua situaţia şi pentru a stabili ce măsuri sunt necesare în continuare. Rămânem angajaţi în misiunea noastră de a ajuta poporul japonez”, se mai arată în comunicat.

Între timp, oficialii japonezi continuă evacuarea locuitorilor din apropierea centralei nucleare Fukushima. Experții susţin că radiațiile nu sunt la fel de periculoase ca cele de la Cernobâl, dar se pare că 22 de persoane sunt iradiate și se află sub tratament.

Citeşte AICI mai multe despre situaţia de la Fukushima