Japonia: Guvernul ar putea naţionaliza TEPCO, operatorul centralei nucleare de la Fukushima

Japonia: Guvernul ar putea naţionaliza TEPCO, operatorul centralei nucleare de la Fukushima
Prim ministrul Japoniei, Naoto Kan, a declarat că guvernul ar putea naţionaliza compania Tokyo Electric Power (TEPCO) care exploatează centrală nucleară avariată de la Fukushima, informează Bloomberg. "Normal, va...

Prim ministrul Japoniei, Naoto Kan, a declarat că guvernul ar putea naţionaliza compania Tokyo Electric Power (TEPCO) care exploatează centrală nucleară avariată de la Fukushima, informează Bloomberg.

„Normal, va fi o discuţie despre statutul TEPCO. Stăpânirea situaţiei este extrem de necesară”, a declarat ministrul nipon al strategiei naţionale, Koichiro Gemba.

Decizia guvernului vine în urma declaraţiei făcute de companie, respectiv aceasta a recunoscut că s-a înşelat în privinţa nivelului de radiaţii.

„Tokyo Electric Power a reuşit să creeze temeri. Guvernul trebuie să preia controlul”, a declarat liberal democratul Taro Kono.

De asemenea, premierul nipon a mai adăugat că sistemele de protecţie împotriva valurilor tsunami ale centralei au fost necorespunzătoare. Astfel, zidul de protecţie, proiectat pentru a rezista unor valuri de 5,5 metri, a fost spart de valuri cu o înălţime estimată la aproape 16 metri, produse în urma cutremurului devastator.

Potrivit sursei precizate, acţinuile TEPCO au scăzut cu 19%, marţi, pe bursa japoneză, în urma speculaţiilor privind naţionalizarea companiei, iar titlurile au pierdut 74% din valoare după ce cutremurul şi valurile tsunami au avariat centrala de la Fukushima.

Tags: