Japonia, îndoliată de cutremur şi tsunami: Sute de morţi, mii de răniţi, zeci de mii de dispăruţi. Radiografia unei catastrofe

Japonia, îndoliată de cutremur şi tsunami: Sute de morţi, mii de răniţi, zeci de mii de dispăruţi. Radiografia unei catastrofe
Bilanţul devastatorului cutremur care a zguduit Japonia, urmat de valuri tsunami şi zeci de replici puternice, continuă să crească de la o oră la alta. Cele mai noi informaţii indică un număr de cel puţin 300...

Bilanţul devastatorului cutremur care a zguduit Japonia, urmat de valuri tsunami şi zeci de replici puternice, continuă să crească de la o oră la alta. Cele mai noi informaţii indică un număr de cel puţin 300 de morţi şi alte sute de răniţi. În plus, zeci de mii de oameni au fost daţi dispăruţi în urma catastrofei, însă oficialii se feresc să dea un număr exact al victimelor. Cutremurul s-a produs în nord-estul Japoniei, în zona Sendai, la ora locală 14:46 (5:46 GMT; 7:46, ora României) şi a avut o magnitudine de 8,9, declanşând un tsunami de circa 10 metri înălţime pe coastele Pacificului.

Cutremurul a mişcat axa Pământului cu 10 centimetri

Conform celui mai recent bilanţ provizoriu, peste 360 de oameni au murit în urma mişcărilor tectonice sau a valurilor ucigaşe provocate de acestea. Alte sute de persoane au fost rănite în oraşele cele mai grav afectate de seism.

Dezastru fără precedent în Japonia

Vezi AICI şi AICI mai multe imagini din timpul catastrofei din Japonia

Potrivit agenţiei Kyodo News, 88.000 de oameni au fost daţi dispăruţi în urma dezastrului natural din Japonia. Pentru a le veni în ajutor, compania Google a lansat o versiune pentru Japonia a site-ului Person Finder, unde utilizatorii pot căuta sau posta informaţii despre rudele sau cunoştinţele care nu au mai dat niciun semn de la producerea tragicului incident.

Bilanţ îngrijorător în JaponiaValuri uriaşe

La scurt timp de la producerea cutremurului a fost emisă o alertă de tsunami pentru coasta de nord-est a Japoniei. Câteva minute mai târziu, postul public de televiziune japonez NHK a început să difuzeze în direct imagini dramatice surprinse din elicopter.

Valuri uriaşe au înghiţit kilometri întregi de teren, iar sute de locuinţe au fost luate pe sus de ape.

Valuri ucigaşe în Japonia

 

În imaginile preluate apoi de majoritatea televiziunilor internaţionale de ştiri se puteau observa oameni care nu au reuşit să-şi părăsească la timp locuinţele. De la ferestrele etajelor superioare ale construcţiilor cuprinse de ape, aceştia făceau semne disperate de ajutor.

Imagini din timpul seismului din Japonia

În Japonia au loc frecvent cutremure care ar putea fi resimţite mult mai puternic în alte zone ale lumii. Locuitorii oraşelor unde activitatea seismică este mai intensă s-au obişnuit cu mişcările tectonice, însă cutremurul de vineri dimineaţă, care a durat aproape două minute, a fost unul puternic chiar şi pentru aceştia. În plus, cele mai multe victime au fost provocate de tsunami şi nu de cutremurul în sine.

Cutremur în direct: Mărturii din infern

În cursul zilei, autorităţile nipone au hotărât să declare stare de alertă nucleară, în ciuda faptului că nu existau informaţii privind scurgeri radioactive. În urma cutremurului violent care a zguduit Japonia, o rafinărie de petrol de la periferia capitalei a luat foc, iar cinci centrale nucleare au fost închise pentru a evita un dezastru în urma replicilor puternice.

Incendii în Japonia

Zeci de replici puternice

Cutremurul produs în zona Sendai a avut peste 60 de replici puternice cu magnitudini de peste 5 pe scara Richter. Cel mai mare a depăşit chiar şi magnitudinea de 7.

Specialiştii susţin că replicile vor continua să se producă în următoarele ore şi avertizează asupra posibilităţii înregistrării unor seisme cu magnitudini similare celui iniţial.

Două trenuri dispărute în urma tsunami-ului

Două trenuri au fost date dispărute în urma tsunami-ului provocat de cutremur. Unul dintre acestea transporta un număr necunoscut de pasageri şi se afla în zona oraşului Sendai când a dispărut.

Cel de-al doilea tren a fost dat dispărut în zona Iwate, autorităţile nedorind să precizeze dacă era un tren de pasageri sau de marfă.

Mai multe bărci au fost aproape înghiţite de vârtejurile din Pacific

Un vârtej cu un diametru de aproape 100 de metri s-a format în urma replicilor tsunami-ului punând în pericol toate ambarcaţiunile aflate în larg.

Un echipaj al televiziunii naţionale japoneze a surprins imagini video cu o barcă aproape înghiţită de vârtej.

Vârtejuri periculoase în Pacific

 

Peste 700 de zboruri anulate, 23.000 de oameni blocaţi pe aeroporturi

În urma dezastrului de vineri peste 700 de zboruri dinspre şi înspre Japonia au fost anulate. Ultimele estimări arată că circa 23.000 de oameni sunt blocaţi pe aeroporturi.

Aeroporturile Hanida şi Hareda au fost închise în timp ce aeroportul din Sendai a fost inundat de tsunami.

Pagube de miliarde de dolari

Pe lângă locuinţele luate de ape, mai multe construcţii s-au prăbuşit sau au fost grav afectate în urma seismelor de vineri. În plus, au izbucnit mai multe incendii, inclusiv la o rafinărie.

Zeci de oameni au fost răniţi în Tokyo, după ce acoperişul clădirii în care se aflau a cedat. Tot în Tokyo, vârful faimosului turn de televiziune, al doilea ca înălţime după Sky Tree, s-a îndoit din cauza undelor resimţite puternic în zonă.

Vezi AICI imagini cu Turnul Tokyo înainte şi după seism

Deocamdată nu se poate face o estimare a pagubelor cauzate de catastrofa de vineri, însă se vorbeşte despre o sumă imensă, de peste 100 miliarde de dolari.

Ultima oră
19:17 - 59.319 de persoane vaccinate în ultimele 24 de ore, dintre care aproape 31.900 cu prima doză
18:56 - Ratingul României, reconfirmat de agențiile Standard & Poor`s și Moody`s. Perspectiva, stabilă
18:29 - Dan Tanasă: AUR va iniția procedurile parlamentare pentru controlul averii președintelui Klaus Iohannis
18:12 - Unitatea 2 a Centralei Nucleare de la Cernavodă a fost reconectată la Sistemul Energetic Național
18:01 - Raed Arafat (DSU): Trebuie oprit microfonul tuturor celor care dezinformează și spun oamenilor să nu se vaccineze, pur și simplu
17:42 - O pacientă COVID-19 a murit în timp ce era transferată în Ungaria / România a trimis și personal medical pentru a facilita comunicarea cu familiile persoanelor transferate
17:23 - Cristian Diaconescu: România rămâne pe ultima treaptă de rating recomandat investițiilor. Agențiile Moody` și Standard & Poor`s nu laudă Guvernul, iar ratingul stabil nu se datorează unor politici deștepte
16:57 - Dacian Cioloș, fără o strategie anti-pandemie, deși continuă să invoce criza sanitară pentru a obține voturi / Ministerul Sănătății a fost la USR în fosta coaliție, însă mandatele au fost marcate de controverse
16:31 - Cine e Anastasia Chirillovskaia, de la SuperStar (Pro TV). Carla`s Dreams a spus că este cea mai bună voce pe care a auzit-o în vreun concurs, vreodată!
16:14 - Ioana Constantin (PMP): Frig și sărăcie. Românii nu trăiesc mai bine, ci încearcă să supraviețuiască de la o zi la alta