Jens Stoltenberg anunță că e posibilă crearea unui grup de luptă NATO în România sub comanda Franței: „Nu a fost luată o decizie finală încă, va fi luată pe baza evaluărilor comandanților militari” (VIDEO)

Jens Stoltenberg anunță că e posibilă crearea unui grup de luptă NATO în România sub comanda Franței: Nu a fost luată o decizie finală încă, va fi luată pe baza evaluărilor comandanților militari” (VIDEO)
Foto: Hepta.ro / DPA Images / Laurie Dieffembacq

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a delarat după întâlnirea miniștrilor Apărării din statele membre, că oficialii au decis stabilirea de grupuri de luptă în Europa de Sud-Est. În acest context, aliații au salutat oferta Franței de a conduce un astfel de grup în România, a spus secretarul general al NATO, fără a da însă detalii despre momentul când se va constitui acest grup de luptă.

Secretarul general al NATO, despre desfășurarea de trupe în România

”Nu a fost luată o decizie finală încă, va fi luată pe baza evaluărilor comandanților militari”, a spus oficialul NATO. ”Nu vedem nici un semn de dez-escaladare pe teren, nici retrageri de truperi ale Rusiei, nici de echipamente. Rusia menține o forță masivă de atac. E cea mai mare concentrare de forțe de la Războiul Rece”, a mai spus Stoltenberg într-o conferință de presă.

Acesta a subliniat că situația din Ucraina rămâne incertă și că problemele de securitate nu au luat sfârșit: “Nu știm ce se va întâmpla în Ucraina, dar avem de-a face cu o criză a securității în Europa. Rusia contestă prin forță principiile fundamentale ale securității în Europa. Regret să spun că aceasta e noua normalitate în Europa. De aceea miniștrii au decis să dezvolte opțiuni pentru întărirea apărării NATO, inclusiv stabilirea de grupuri de luptă în Europa de Sud-Est și au salutat oferta franței de a conduce un astfel de grup în România. Comandanții noștri militari lucrează acum la detalii și vor avea un răspuns în câteva săptămâni”, a spus Stoltenberg.

Întrebat dacă NATO confirmă retragerea trupelor anunțată de Rusia, Stoltenberg a spus că ”paradoxal, ce vedem pe teren nu e retragerea trupelor, ci faptul că trupele se mută pe poziții. De asemenea, vedem atacuri cibernetice asupra Ucrainei”.

Stoltenberg (NATO): Suntem împreună, umăr la umăr, pentru a proteja România

O mie de militari americani, staționați până acum în Germania, vor rămâne în România cât va fi nevoie, în contextul tensiunilor generate de Rusia, prin masarea de trupe la granițele Ucrainei.

„O mie de militari sunt prezenți la baza Kogălniceanu. Așa arată NATO în acțiune. Suntem împreună, umăr la umăr, pentru a proteja România și toți aliații noștri. Vă mulțumim pentru tot ce faceți și pentru ajutorul vostru.

Transmitem un mesaj puternic în vremuri grele: suntem împreună pentru a păstra pacea și pentru a rezista agresiunilor.

E un un răspuns necesar și de apărare vizavi de ce se întâmplă la granița Ucrainei. Facem apel la Rusia să continue dialogul, suntem oricând deschiși la o soluție politică. Dar suntem, în același timp, și puternici și vigilenți. Acesta este scopul pentru care suntem aici”, a declarat Jens Stoltenberg în timpul vizitei la baza de la Mihail Kogălniceanu.

Urmăriți B1TV.ro și pe