Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a condamnat ferm atacul cibernetic asupra Ucrainei

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a condamnat ferm atacul cibernetic asupra Ucrainei
Foto: Hepta - DPA Images / Steffen Trumpf

Secretarul general al Alianței Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, a condamnat, vineri, atacul cibernetic ce a avut loc asupra guvernului ucrainean, transmițând că NATO susţine Ucraina în răspunsul său, transmite DPA, citat de către Agerpres.

Alianța, alături de Ucraina

„Experţii cibernetici ai NATO din Bruxelles schimbă informaţii cu omologii ucraineni cu privire la actualele activităţi cibernetice maliţioase. De asemenea, experţi aliaţi aflaţi în ţară sprijină autorităţile ucrainene pe teren”, a declarat Jens Stoltenberg.

El a transmis că, în următoarele zile, NATO şi Ucraina vor semna un acord privind întărirea cooperării în domeniul cibernetic și al tehnologiei.

Un atac cibernetic a fost comis în noaptea de joi spre vineri şi a vizat website-uri ale guvernului, unele dintre ele nefiind accesibile ziua următoare, dimineața. Citește mai mult

Site-urile Ministerului Afacerilor Externe, cabinetului de miniştri, politicii agrare, Consiliului de securitate şi apărare şi Ministerului Educaţiei nu funcţionau în ziua de vineri dimineaţă, potrivit Reuters.

În același timp, serviciile de informaţii ucrainene (SBU) au anunţat că nicio „scurgere de date personale” nu a fost observată după atacul cibernetic. „Pe paginile de start ale acestor site-uri au fost afişate mesaje provocatoare, dar conţinutul site-urilor nu a fost modificat şi nu a avut loc nicio scurgere de date cu caracter personal, conform informaţiilor disponibile”, au declarat SBU într-un comunicat.

„Din cauza atacului global din noaptea de 13-14 ianuarie 2022, site-ul oficial al Ministerului Educației și Științei este temporar indisponibil”, a anunțat ministerul pe Facebook.

Pe unele dintre site-uri apare un text în trei limbi – ucraineană, poloneză și rusă – care spune că toate datele ucrainenilor încărcate în rețea au devenit publice.

Tags:
Ultima oră
17:29 - Delia critică dur ultimul sezon din Asia Express. De ce nu ar participa niciodată la emisiune: Am văzut lucruri de care mi-ar fi rușine
17:26 - COSR suspendă finanțarea FR Schi-Biatlon. Federația a lăsat-o acasă pe Ania Caill, deși schioara adusese României un loc suplimentar la Jocurile Olimpice de Iarnă de la Beijing
17:23 - Lucian Bode anunță pedepse mai aspre pentru încălcarea regulilor de circulație. Comportamentul agresiv la volan se va sancționa cu amendă și cu suspendarea permisului (VIDEO)
17:21 - Mașinile electrice, tot mai populare printre români. Aproape 13.000 sunt deja înmatriculate în țara noastră
17:08 - Simona Halep a aflat pe ce loc va începe săptămâna. Românca a fost ajutată de liderul clasamentului WTA, Ashleigh Barty
16:57 - România a atins pragul de 50% din populația adultă vaccinată anti-COVID, cu cel puțin o doză de ser  
16:40 - Președintele Ucrainei salută disponibilitatea Rusiei de a sta la discuții. „Este o cale către pace”
16:39 - Fostul antrenor al lui Werder Bremen, suspendat un an pentru că a folosit un certificat de vaccinare fals. Markus Anfang a primit și o amendă de 20.000 de euro
16:35 - Andrei Baciu: Toate școlile rămân deschise săptămâna viitoare. Gradul de ocupare a paturilor în spitale e de 34,05% (VIDEO)
16:17 - Nicolae Ciucă: Solicit ferm coordonatorilor de reforme și investiții responsabilitate maximă pentru îndeplinirea cu prioritate a jaloanelor din PNRR (VIDEO)