Joe Biden a avertizat că Putin nu glumește când amenință cu folosirea armelor nucleare: „Nu ne-am mai confruntat cu perspectiva unei apocalipse de la criza rachetelor din Cuba”

Joe Biden a avertizat că Putin nu glumește când amenință cu folosirea armelor nucleare: „Nu ne-am mai confruntat cu perspectiva unei apocalipse de la criza rachetelor din Cuba”
Foto: Hepta - Sputnik / Stringer

Preşedintele american Joe Biden a avertizat că Vladimir Putin nu a glumit când a amenințat cu folosirea armelor nucleare, prin urmare există un pericol real, ce trebuie luat foarte în serios.

Biden, despre amenințarea lui Putin cu folosirea armelor nucleare

Putin „nu glumeşte când vorbeşte despre potenţiala utilizare a armelor nucleare tactice, biologice sau chimice, pentru că armata lui, s-ar putea spune, e foarte ineficientă”, a declarat Joe Biden, potrivit AFP.

Acesta a mai susținut că lumea nu s-a mai aflat într-un astfel de pericol de la criza rachetelor din Cuba, din 1962.

„Nu ne-am confruntat cu perspectiva unei apocalipse de la Kennedy şi criza rachetelor din Cuba. Există, pentru prima dată de la criza rachetelor, o ameninţare directă cu utilizarea armelor nucleare dacă lucrurile continuă în același fel”, a spus Biden, punctând că Putin „nu glumea” când amenința cu folosirea armelor nucleare.

Președintele american a dat apoi de înțeles că Putin ar putea recurge la un astfel de gest pentru că se simte încolțit: „Încercăm să înţelegem care e calea lui de ieşire, cum poate să iasă din asta, cum se poate poziţiona așa încât să nu piardă bună parte din puterea sa în Rusia”

Amenințarea lui Putin cu folosirea armelor nucleare

Amintim că pe 21 septembrie, în discursul în care a anunțat anexarea la Rusia a patru regiuni ucrainene, Vladimir Putin a acuzat Occidentul de șantaj nuclear, apoi el însuși a amenințat cu folosirea armelor nucleare.

„NATO a discutat să se folosească de armele nucleare împotriva Rusiei. Avem și noi arme. Vom folosi toate mijloacele pentru a ne apăra.

Occidentul a șantajat Rusia, dar Rusia are multe arme cu care să răspundă. Vom folosi toate resursele pe care le avem pentru a ne apăra poporul”, a spus atunci liderul de la Kremlin.

„Nu e o cacealma”, a insistat el.

Amenințări în același sens au venit apoi și de alți oficiali ruși, printre care Dmitri Medvedev.

Specialiștii cred că rușii ar putea folosi în Ucraina arme nucleare tactice, mai mici decât o armă nucleară strategică. Asta și pentru că al doilea tip de armă, mult mai puternică, ar putea afecta și un stat membru NATO și atrage după sine activarea Artiocolului 5 din tratatul Alianței. Acest fapt, la rândul său, va determina o reacție a NATO și, practic, intrarea în război.

NATO, inclusiv SUA, a avertizat deja de mai multe ori Rusia să nu recurgă la folosirea unor astfel de arme.

Urmăriți B1TV.ro și pe