NATO declară că orice utilizare a armelor nucleare de către Rusia este inacceptabilă și ar avea „consecințe grave”

NATO declară că orice utilizare a armelor nucleare de către Rusia este inacceptabilă și ar avea „consecințe grave”
Foto: Hepta - Abaca Press / AA/ABACA

Marți, NATO a avertizat Rusia că se va confrunta cu „grave consecințe” în cazul unui atac nuclear. Anunțul a venit în contextul în care aliatul lui Vladimir Putin, fostul președinte rus Dmitri Medvedev, a lansat un alt avertisment nuclear Ucrainei și Occidentului, relatează Reuters.

„Orice utilizare a armelor nucleare este absolut inacceptabilă, va schimba total natura conflictului, iar Rusia trebuie să știe că un război nuclear nu poate fi câștigat și nu trebuie purtat niciodată”, a spus secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Ce spune Pentagonul

„Când vedem acest tip de retorică nucleară din nou și din nou din partea Rusiei, a președintelui Putin, este ceva pe care trebuie să-l luăm în serios – și, prin urmare, transmitem mesajul clar că acest lucru va avea consecințe grave pentru Rusia”

Pentagonal nu a remarcat nicio schimbare care l-ar determina să modifice postura forțelor nucleare americane, în pofida amenințărilor ruse la adresa Ucrainei și NATO cu privier la utilizarea armelor nucleare, a a declarant marți un purtător de cuvânt, notează Hot News.

„În mod evident, luăm în serios aceste amenințări. Dar în acest stadiu, nu am văzut nimic care să ne determine să ne adaptăm propria poziție nucleară în acest moment”, a declarat generalul de brigadă Patrick Ryder într-un briefing de presă.

Ryder a refuzat să detalieze dincolo de a spune că Statele Unite „nu au niciun motiv să ne ajusteze postura în acest stadiu”.

Medvedev a avertizat că Moscova are dreptul de a răspunde fără consultări

Medvedev, vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Rusiei și un aliat al lui Putin, a avertizat că Moscova are dreptul de a răspunde „fără prea multe consultări”, în contextul în care tensiunile cu Occidentul cresc din cauza referendumurilor organizate în mari porțiuni din teritoriul ucrainean ocupat de Rusia.

„Dacă amenințarea la adresa Rusiei depășește limita de pericol stabilită, va trebui să răspundem. Fără a cere permisiunea nimănui, fără consultări lungi. Și cu siguranță nu este o cacealma”, a spus Medvedev.

Potrivit lui Medvedev, Occidentul ar veni în ajutorul Ucrainei sau ar riposta dacă Rusia ar folosi arme nucleare.

„Imaginați-vă că Rusia este forțată să folosească cea mai formidabilă armă împotriva regimului ucrainean, care a comis un act de agresiune pe scară largă, care este periculos pentru însăși existența statului nostru. Cred că nici în această situație NATO nu va interveni direct în conflict”

Urmăriți B1TV.ro și pe