Joe Biden ar fi cerut serviciilor americane să pună capăt dezvăluirilor publice despre împărtășirea de informații cu Ucraina. Astfel de știri sunt contraproductive, ar fi spus președintele SUA

Joe Biden ar fi cerut serviciilor americane să pună capăt dezvăluirilor publice despre împărtășirea de informații cu Ucraina. Astfel de știri sunt contraproductive, ar fi spus președintele SUA
Foto: Hepta.ro / Abaca Press / Yuri Gripas/ABACA

Președintele Statelor Unite, Joe Biden, a vorbit cu principalii oficiali americani din apărare și din comunitatea de informații pentru a sublinia importanța eforturilor pe care le depun aceștia, dar și pentru a le transmite că recentele știri despre împărtășirea informațiilor SUA cu Ucraina au fost contraproductive, spun doi oficiali ai administrației americane, potrivit NBC News.

Știrile despre împărtășirea de informații cu Ucraina deviază atenția „de la obiectivul nostru”, ar fi spus Joe Biden în dialogul cu șefii serviciilor americane

Într-o convorbire telefonică pe care a avut-o cu șeful CIA, William Burns, cu directoarea pentru informații naționale, Avril Haines, și cu secretarul apărării, Lloyd Austin, Joe Biden a explicat că astfel de dezvăluiri deviază atenția „de la obiectivul nostru”, spune unul dintre oficialii citați de NBC News. Președintele SUA le-a transmis că situațiile de acest gen trebuie să înceteze, susține și celălalt oficial.

Instituțiile implicate au refuzat sau au evitat să comenteze subiectul.

Discuția dintre Joe Biden și înalții oficiali americani a venit în contextul în care administrația SUA este îngrijorată în ceea ce privește știrile despre împărtășirea de informații cu Ucraina.

NBC News relata joi că informațiile Statelor Unite au ajutat Ucraina să scufunde nava amiral a flotei ruse de la Marea Neagră, crucișătorul Moskva, eveniment care a avut loc în aprilie. Materialul venea după un articol publicat de The New York Times miercuri, când publicația susținea că Washingtonul a furnizat Kievului informații care au facilitat uciderea unor generali ruși de către armata ucraineană.

Mai mult, presa americană a vorbit și despre maniera în care informațiile SUA au ajutat Ucraina să își protejeze sistemul de apărare antiaeriană și să doboare o aeronavă rusă.

Administrația Biden a negat că ar fi furnizat informații specifice pe care Ucraina să le fi folosit pentru scufundarea crucișătorului Moskva, iar oficialii americani spun că SUA nu a știut în prealabil despre atac și că nu a fost implicată în cele întâmplate. Totodată, oficialii au spus că Statele Unite nu a oferit Kievului informații menite să fie utilizate pentru uciderea generalilor ruși.

Câțiva oficiali ai administrației americane s-au arătat îngrijorați că dezvăluirile din spațiul public ar putea să îl provoace pe Vladimir Putin și să conducă la escaladarea conflictului, dar și să reducă eficiența împărtășirii de informații cu Ucraina.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
00:09 - De ce propaganda rusă chiar poate să funcționeze în Mariupol. Marin Gherman: Mulți nu au văzut lumina zilei cu săptămânile. Au ieșit din subsoluri și au văzut un oraș distrus. Sunt rupți de civilizație (VIDEO)
23:58 - Biserica Ortodoxă a Ucrainei anunţă ruperea de Patriarhia Rusă
23:44 - Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz: „Am avut mai multe discuții telefonice cu Putin și voi continua să discut cu el”
23:23 - Marin Gherman: Trebuie să ieșim din iluzia că Rusia își respectă angajamentele. Rusia vrea să distrugă Ucraina, deci pacea nu e posibilă. Ucrainenii vor victoria și spun „dacă tot murim, să murim pentru ceva” (VIDEO)
23:13 - Succes românesc la Cannes: Regizorul Alexandru Belc, premiat pentru regia filmului „Metronom”, în secțiunea Un Certain Regard
22:35 - Suedia și Finlanda nu reușesc să convingă Turcia să accepte aderarea lor la NATO. Negocierile, în impas
22:24 - Dan Petrescu, episod neștiut cu Gică Popescu din anul în care naționala a ajuns în sferturile Campionatului Mondial: „Eram disperați să ne vadă gagicile!” (VIDEO)
22:18 - Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, cere statelor UE să sprijine Ucraina cu bani
22:01 - Kievul își pierde răbdarea. Un oficial ucrainean susține că „orice se poate întâmpla” cu oleoductul prin care Ungaria primește petrol rusesc și că ungurilor ar trebui să li se vorbească „pe limba lor”
21:54 - Val de concedieri în Armata Rusă, în rândul militarilor care au refuzat să lupte în războiul din Ucraina