Joe Biden, informat despre situația provocată de varianta Omicron. Anthony Fauci nu exclude posibilitatea să fie deja prezentă în SUA: „E aproape invariabil să se răspândească în cele din urmă peste tot”

Joe Biden, informat despre situația provocată de varianta Omicron. Anthony Fauci nu exclude posibilitatea să fie deja prezentă în SUA: „E aproape invariabil să se răspândească în cele din urmă peste tot”
Joe Biden, cel de-al 46-lea președinte al SUA. Foto: Hepta.ro / Abaca Press / Pool/ABACA

Președintele SUA, Joe Biden, a fost informat de actorii de resort despre situația legată de varianta Omicron a SARS-CoV-2, a anunțat Casa Albă sâmbătă, în ziua în care tulpina sud-africană a fost detectată în Marea Britanie, Germania și Italia. Anterior, noua variantă virală fusese depistată și în Belgia.

Casa Albă: Joe Biden a fost informat despre situația provocată de varianta Omicron

„În același timp, oficialii sanitari de top și echipa de răspuns la COVID au monitorizat cele mai recente informații despre Omicron și sunt într-un contact regulat cu oficialii sanitari de pe mapamond”, a spus un oficial al Casei Albe, potrivit Reuters preluată de US News.

Varianta Omicron a fost detectată inițial în Africa de Sud, ceea ce a îndemnat statele din spațiul occidental să restricționeze legăturile aeriene cu țările din regiune.

Autoritățile americane încă nu au depistat cazuri de infectare cu varianta Omicron pe teritoriul SUA. Chiar și așa, dr. Anthony Fauci, principalul specialist american pe zona de boli infecțioase, susține că nu ar fi o surpriză dacă noua tulpină virală ar fi deja prezentă pe teritoriul național.

„Când ai un virus care arată acest grad de transmisibilitate și deja ai cazuri asociate cu călătorii pe care le-au înregistrat în Israel, în Belgia și în alte locuri, când ai un asemenea virus, este aproape invariabil să se răspândească în cele din urmă peste tot”, a explicat Anthony Fauci.

Alexandru Rafila: Nu putem să excludem apariția de cazuri cu tulpina sud-africană în România

România nu este nici ea ferită de noua variantă virală, a explicat ministrul Sănătății, care sâmbătă a anunțat că persoanele care vin din zonele afectate de tulpina Omicron vor fi carantinate.

„Urmează să vedem dacă eficacitatea vaccinării se păstrează în ceea ce privește acest virus si dacă evoluția bolii este modificată. Având în vedere alertele OMS și Centrul European de control al Bolilor și România s-a adaptat măsurilor care au fost recomandate și in momentul de față a fost adoptată o Hotărâre a Comitetului Național pentru Situații de Urgență. Oricum, călătorii români care vin din zonele cu probleme vor fi carantinați timp de 14 zile și pot ieși cu un test negativ în zile . Măsurile de sănătate publică și vaccinarea sunt soluția care se consideră oportună și populația ar trebui să țină cont de acest lucru pentru că nu știm cum va evolua această tulpină… Nu putem să excludem apariția de cazuri cu această tulpină, România nu este ferită”, a spus ministrul Alexandru Rafila.

Ultima oră
01:17 - Virgil Popescu: În cursul acestei primăveri va ieşi primul gaz din Marea Neagră, deci vom mai avea un surplus în iarna viitoare de un miliard de metri cubi (VIDEO)
00:20 - Două tâlhării petrecute la câteva ore distanță în București. „Cine îi protejează pe oamenii aceştia lipsiți de apărare? Nimeni!”
00:00 - Florin Cîțu a susținut că decizia renunțării la certificatul verde COVID la locul de muncă i-a aparținut ministrului Sănătății, Alexandru Rafila
23:53 - Cazul „Novak Djokovic” se repetă și în baschet. Un superstar din NBA, interzis pentru că refuză vaccinul anti-COVID
23:28 - Florin Cîţu, despre facturile calculate greșit: Dacă a fost intenţionat, toată conducerea trebuie să zboare / ANRE trebuie să prezinte un raport de activitate mai ales pe ultimul an
23:04 - Adrian Câciu: România pregătește impozitarea multinaționalelor cu 15% pe profit. Ambiția noastră e să putem fi gata de a aplica acest plafon chiar de la 1 ianuarie 2023
22:47 - Mascații au intrat în casele interlopilor Duduianu. 10 suspecți, luați la secție
22:36 - Florin Cîţu: Aş vrea mai mult fair-play de la partenerii de guvernare / E nevoie de coaliţie să trecem prin acest moment dificil şi nu vreau ca PNL să fie cel care aruncă în aer această coaliţie
22:09 - Florin Cîţu, reacție la acuzația de plagiat adusă lui Nicolae Ciucă: Premierul va trebui să clarifice situaţia în faţa românilor, ca să nu devină o vulnerabilitate
21:57 - Numirea noului selecționer, pe ultima sută de metri. Două nume se mai află în cursă. FRF ar putea face anunțul cel mare miercuri