Joe Biden și Vladimir Putin se întâlnesc miercuri la Geneva. Principalele subiecte de pe agendă și alte detalii despre summitul președinților din SUA și Rusia

Joe Biden și Vladimir Putin se întâlnesc miercuri la Geneva. Principalele subiecte de pe agendă și alte detalii despre summitul președinților din SUA și Rusia
foto: Hepta.ro - Sputnik - Sergei Ilyin / Hepta.ro - Bestimage - WALTER - BESTIMAGE

Președintele SUA, Joe Biden, îl întâlnește pe omologul său din Rusia, Vladimir Putin, miercuri, la Geneva, într-o premieră de la instalarea noii administrații americane. Summitul va decurge într-o coregrafie bine pusă la punct, fără vreo pauză de masă, potrivit The New York Times.

Summit Biden-Putin, miercuri, la Geneva. Detalii despre întâlnirea președinților din SUA și Rusia

Unul dintre principalele subiecte de pe agenda reuniunii va fi viitorul tratatului New Start, care limitează SUA și Rusia la desfășurarea a 1.550 de rachete nucleare pentru fiecare, susține un înalt oficial al administrației americane.

Joe Biden plănuiește să îl confrunte pe Vladimir Putin cu privire la mai multe subiecte, cum ar fi recentele atacuri de software asupra companiilor americane și a agențiilor guvernamentale, și va cere Moscovei să nu mai sprijine grupări de hacking care operează pe teritoriul rus. El va prezenta, de asemenea, eventuale răspunsuri ale SUA în cazul în care atacurile cibernetice continuă.

Totodată, Joe Biden ar putea aduce în discuție trimiterea opozantului rus Aleksei Navalnîi la închisoare.

„Nimic nu este exclus”, spune oficialul, care avertizează că partea americană nu se așteaptă la prea multe rezultate după summitul Biden-Putin.

Întâlnirea se va desfășura la Villa La Grange, un castel din secolul al XVIII-lea care se află pe malul Lacului Geneva, și se crede că va dura patru sau cinci ore, însă ar putea fi ceva mai îndelungată.

Este de așteptat ca evenimentul de miercuri să înceapă la ora locală 1 PM (2PM, ora României), cu cei doi președinți salutându-l pe omologul lor elvețian, Guy Parmelin. Momentul va fi urmat de o întâlnire în format restrâns între Joe Biden, Vladimir Putin și cei doi șefi de diplomații din SUA și Rusia, Antony Blinken și Serghei Lavrov – la discuție vor participa și translatorii.

Ulterior, grupul se va extinde și va cuprinde și alți consilieri, deși trebuie precizat că mărimea și durata sesiunii va fi determinată de desfășurarea evenimentelor. La început vor participa și reporterii, și fotografii, însă aceștia vor părăsi sala atunci când începe discuția efectivă.

Aflat la prima sa călătorie prezidențială în Europa, unde a participat la Summitul G7 de la Cornwall și la Summitul NATO de la Bruxelles, Joe Biden descria luni în termeni sobri întâlnirea, avertizându-l de la distanță pe Vladimir Putin că o eventuală moarte a lui Navalnîi, cel mai proeminent critic al Kremlinului, va prejudicia relațiile deja tensionate ale Rusiei cu scena globală.

„Am împărtășit cu aliații noștri ceea ce îi voi transmite președintelui Putin. Că nu caut un conflict cuRusia, dar că vom răspunde dacăRusiaîși continuă activitățile dăunătoare și că nu vom eșua în apărarea alianței transatlantice sau în apărarea valorilor democratice”, spunea liderul american în marja Summitului NATO de la Bruxelles, potrivit Euronews