John Kerry: Implicarea Rusiei în Siria ar putea fi o oportunitate pentru SUA. Moscova s-ar putea trezi într-o situație complicată

John Kerry: Implicarea Rusiei în Siria ar putea fi o oportunitate pentru SUA. Moscova s-ar putea trezi într-o situație complicată
Foto: cbsnews.com

Secretarul de Stat american John Kerry a afirmat într-un interviu pentru CNN că implicarea lui Putin în Siria ar putea fi o oportunitate pentru Statele Unite, iar Moscova s-ar putea trezi într-o situație „complicată”, care i-ar putea afecta politica față de statul sirian și față de regimul Assad.

”Dacă se situează de parte lui Al-Assad, Iranului și Hezbollah, el (Putin – n.r.) va avea o problemă foarte gravă cu țările sunnite din regiune. ceasta ar putea însemna că el (președintele rus – n.r.) ar putea deveni foarte bine o țintă pentru jihadiștii sunniți”, a susținut oficialul american.

Kerry a mai spus că aceasta s-ar putea transforma într-o oportunitate pentru Washington deoarece ”ar forța întrebarea cum se poate rezolva de fapt problema siriană”.

Criza nu va putea fi rezolvată ”fără includerea sunniților într-o soluție politică, într-un acord politic, iar aceasta înseamnă că va fi nevoie de o perioadă de tranziție politică, de o anumită perioadă de timp. Atât timp cât Al-Assad este la putere, pur și simplu nu se poate ajunge la pace”, a insistat John Kerry.

El a mai precizat că Bashar Al-Assad trebuie să plece ca urmare a unei ”tranziții ordonate”, nu în urma înlăturării imediate, fapt ce marchează o schimbare în poziția Statelor Unite.