Jurnalista malteză Daphne Caruana Galizia, asasinată la ordinul unui fost ministru. Cât a costat una dintre cele mai cunoscute execuții din istoria recentă

Jurnalista de investigaţii Daphne Caruana Galizia, în vârstă de 53 de ani, care demascase numeroase cazuri de spălare de bani şi corupţie în Malta, a fost ucisă la 16 octombrie 2017.

O încărcătură explozivă, plasată sub automobilul său, i-a adus sfârșitul celei care, în februarie 2017, a scris pe blogul său (Running Commentary) despre o misterioasă companie din Dubai denumită 17 Black Limited, afirmând, fără a aduce dovezi, că aceasta avea conexiuni cu politicieni maltezi.

Daphne Caruana Galizia a acuzat constant politicieni maltezi de fapte de corupţie

Fosta jurnalistă a fost dată în judecată de câteva ori, pentru faptul că a demascat operațiunile ilegale ale unor politicieni.

Chiar fostul premier maltez, Joseph Muscat, a intrat în atenția publică în urma unui articol legat de o firmă al cărei nume a apărut în scandalul Panama Papers, Egrant Inc. și care era deţinută de Michelle Muscat, soţia fostului premier. Ulterior, o anchetă realizată de către aproximativ o sută de publicaţii din întreaga lume, despre 11,5 milioane de documente (denumite generic „Panama Papers”), a dus la dezvăluirea, în aprilie 2016, a unor conturi din paradisuri fiscal, deținute de 140 de oameni politici sau persoane publice.

Bărbatul suspectat că a jucat rolul de intermediar în cazul asasinării jurnalistei a fost arestat de poliţia malteză în colaborare cu Interpol, la sfârșitul anului trecut.

De asemenea, și omul de afaceri maltez Yorgen Fenech a fost arestat în cadrul aceleiași investigații. Acesta a fost considerat oficial drept o persoană care dispune de informaţii despre dosar, chiar dacă unii îl considerau ca pe un posibil comanditar al omorului.

Demisii în lanț în timpul anchetei asasinării jurnalistei

Ministrul maltez al Turismului, Konrad Mizzi, și-a anunțat demisia în contextul anchetei asasinării fostei jurnaliste.

Tot la finalul anului trecut, Ministrul maltez al Turismului, Konrad Mizzi, suspectat că a primit mită, și-a anunțat demisia în contextul anchetei privind uciderea ziaristei Daphne Caruana.

„Am simțit că este de datoria mea să demisionez din calitatea de ministru pentru a permite guvernului lui Joseph Muscat să-și continue munca”, a afirmat Mizzi.

Totodată, și premierul maltez a demisionat în urma presiunilor făcute, desi nu a recunoscut implicarea sa în scandalul asasinării, declarând faptul că plecarea sa de la putere vine în contextul desemnării succesorului său.

Un fost ministru maltez a ordonat asasinarea jurnalistei Daphne Caruana Galizia

Chris Cardona, care până în luna ianuarie a deţinut funcţia de ministru al economiei în Malta, a plătit 350.000 de euro unui ucigaş, pentru a o asasina pe jurnalista malteză, după ce aceasta a scris că fostul ministru vizitase un bordel în timp ce se afla în Germania cu afaceri.

Melvin Theuma, care a făcut afirmația în faţa tribunalului maltez care judecă acest caz, a susţinut că banii daţi de Cardona au fost peste tariful perceput de ucigaş, scrie Times of Malta.

Chris Cardona a respins declaraţiile făcute de Theuma în faţa judecătorilor, susţinând că este vorba de ”aberaţii bazate pe minciuni care nu au niciun sens”.

Melvin Theuma a fost graţiat în schimbul depunerii mărturiei.

Urmăriți B1TV.ro și pe