Justiţia spaniolă blochează votul simbolic privind independenţa Cataloniei

Justiţia spaniolă blochează votul simbolic privind independenţa Cataloniei

Tribunalul Constituţional, sesizat de Guvernul spaniol, a interzis marţi un vot simbolic privind independenţa Cataloniei, pe care această regiune intenţionează să îl organizeze duminică.

Decizia a fost luată printr-un vot unanim care „suspendă” actele administrative în vederea organizării acestei consultări, fără a se pronunţa pe fond, adică asupra legitimităţii sale, informează AFP.

Consultarea simbolică a fost anunţată la 14 octombrie, după ce Executivul catalan condus de naţionalistul Artur Mas a abandonat un proiect de referendum privind independenţa puternicei regiuni din nord-estul Spaniei, cu 7,5 milioane de locuitori. Referendumul a fost abandonat după suspendarea sa, la 29 septembrie, de Tribunalul Constituţional, la cererea Guvernului spaniol.

Guvernul de la Madrid a sesizat Tribunalul Constituţional apreciind că această consultare simbolică nu are „o bază legală” şi nu prezintă suficiente garanţii democratice.

Madridul consideră că este vorba despre un referendum sub un alt nume, un tip de consultare pe care numai statul spaniol are dreptul să o organizeze, şi că toţi cetăţenii spanioli trebuie să se pronunţe asupra viitorului statului.

Tribunalul are la dispoziţie cinci luni pentru a se pronunţa pe fond.

Tags: