Premierul bulgar, Kiril Petkov, anunţă că Parlamentul de la Sofia va permite în cele din urmă să trimită arme în Ucraina: „Nu putem rămâne indiferenţi în faţa acestei tragedii”

Premierul bulgar, Kiril Petkov, anunţă că Parlamentul de la Sofia va permite în cele din urmă să trimită arme în Ucraina: „Nu putem rămâne indiferenţi în faţa acestei tragedii”
Kiril Petkov transmite că parlamentul de la Sofia va permite în cele din urmă să trimită arme în Ucraina. Sursa Foto: Hepta.ro

Joi, premierul bulgar Kiril Petkov a transmis la Kiev că parlamentul de la Sofia va permite în cele din urmă, în data de 4 mai, trimiterea de arme în Ucraina, pentru a ajuta țara să facă față războiului provocat de Vladimir Putin.

Totodată, premierul bulgar urmează să aibă o întâlnire cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, informează EFE.

Parlamentul Bulgariei va autoriza trimiterea de arme în Ucraina

„Ca parte a lumii democratice, nu putem rămâne indiferenţi în faţa acestei tragedii şi să spunem că este vorba despre o chestiune strict ucraineană”, a declarat premierul bulgar Kiril Petkov.

Kiril Petkov a susținut că intervenția de a trimite arme în Ucraina va primi sprijinul majorităţii parlamentare.

Trei din cele patru partide din coaliţia guvernamentală au susținut măsura în ceea ce privește sprijinul Ucrainei, însă Partidul Socialist a ameninţat să rupă coaliţia, dacă guvernul de la Sofia trimite arme ucrainenilor.

De asemenea, socialiştii sunt singurii care nu au trimis un reprezentant în delegaţia guvernamentală pe care o conduce Kiril Petkov în Ucraina.

Se asteptă ca iniţiativa să obţină 200 de voturi, din rândul celor 240 de parlamentari bulgari cu sprijinul majorităţii partidelor de opoziţie.

„Este mai bine să nu dăm arme Ucrainei pentru a ajunge cât mai repede la pace”

Bulgaria este unul dintre statele membre ale NATO care nu a oferit ajutor militar Ucrainei, pe motiv că un astfel de demers ar însemna implicarea sa în conflict, ceea ce duce la prelungirea războiului.

Acest argument este împărtăşit şi de preşedintele ţării, Rumen Radev, un apropiat al Moscovei.

Joi, președintele Bulgariei care începe o vizită oficială în Spania, a acuzat guvernul lui Kiril Petkov că este vinovat pentru oprirea livrărilor de gaze rusești în Bulgaria.

Tot joi, premierul bulgar a calificat drept „ruşinoasă” abordarea lui Rumen Radev.

„De luni bune auzim un discurs potrivit căruia este mai bine să nu dăm arme Ucrainei pentru a ajunge cât mai repede la pace. Dacă această distrugere de cămine şi civilii asasinaţi reprezintă preţul pentru această pace, iar Rusia continuă să tragă şi nimeni nu are posibilitatea să se apere, atunci nu o dorim”, a declarat premierul bulgar Kiril Petkov.

Urmăriți B1TV.ro și pe