Klaus Iohannis, avertisment privind criza energetică: „A fost minuțios pregătită de Rusia și pusă în practică. Așa cum arată lucrurile, prețurile vor crește în continuare” (VIDEO)

Klaus Iohannis, avertisment privind criza energetică: A fost minuțios pregătită de Rusia și pusă în practică. Așa cum arată lucrurile, prețurile vor crește în continuare (VIDEO)
Rusia crește exporturile de petrol din portul principal din est pentru a compensa efectele sancțiunilor UE. Sursa Foto: Hepta/Abaca Press / AA/ABACA

Președintele Klaus Iohannis a declarat miercuri la Madrid, în contextul Summitului NATO că Rusia a planificat criza energetică actuală înainte de a declanșa invazia din Ucraina. Șeful statului a avertizat că această criză va continua, până când vor fi găsite noi rute de aprovizionare:

„Aceste decizii afectează deja România, afectează întreaga UE și întreaga lume. Criza energetică nu a fost urmare a războiului pe care Rusia l-a declanșat împotriva Ucrainei, ci s-a întâmplat în pregătirea acestui atac, această criză energetică a fost minuțios pregătită de Rusia și pusă în practică.

Trebuie să fim conștienți de faptul că această dependență masivă de gazul și petrolul rusesc trebuie să se schimbe, însă schimbările nu se vor produce pe o săptămână pe alta. O bună parte din gaz și petrol vine pe țeavă cum se spune. Aceste conducte nu vor fi înlocuite foarte repede.

Avem o platformă comună creată de Comisia Europeană pentru achiziția de gaze. Același lucru se va întâmpla probabil și pentru petrol pentru a găsi surse alternative. Și furnizorii sunt conștienți că aici este o afacere bănoasă. Toate prețurile la nivel mondial au crescut semnificativ. Așa cum arată lucrurile vor crește în continuare. Aceste lucruri ne vor afecta pe termen mai lung. Este inevitabil ca aceste materii prime să devină mai scumpe până găsim căi alternative viabile.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
23:53 - Stelian Tănase: UDMR a devenit o anexă a FIDESZ. Trebuie să plece de la guvernare / Dacă UDMR nu-și limpezește relația cu Budapesta, o s-o facă serviciile speciale (VIDEO)
23:21 - Stelian Tănase: Cum o fi un general în fruntea unui partid liberal eu nu pot să înțeleg… Klaus Iohannis nu lasă nimic în urmă. L-au păcălit pe Cîmpeanu să îi scrie o lege a educației, dar nu poate să scrie, nu e Spiru Haret (VIDEO)
23:00 - Simona Halep, campioană la Toronto după ce a învins-o pe Beatriz Haddad Maia / Românca urcă pe locul 6 WTA
22:30 - Ludovic Orban reclamă „o risipă uriașă și o lipsă de respect față de banul public”: „După capul lor, în mod normal, de la 1 august ar fi trebuit crescute salariile în tot sectorul public. Au generat noi și noi cheltuieli” (VIDEO)
22:05 - Ludovic Orban: Banii primiți la rectificare nu o să îi ajungă Ministerului Energiei să compenseze nici măcar pe luna aprilie. Se vor crea niște blocaje în lanț. O să rămânem fără furnizori (VIDEO)
21:46 - Ludovic Orban: Toată politica guvernamentală este dictată de PSD, partidul care face legea în guvernare. Nici nu mai există ceea ce se numea PNL. Nu există pic de liberalism în această guvernare (VIDEO)
21:31 - Ludovic Orban: Noile măsuri fiscale îi afectează pe toți românii. Nu mai există nimic din ceea ce este liberal astăzi în PNL. Un om de dreapta nu poate să mai aibă încredere în PNL, e ca și cum ar vota cu PSD (VIDEO)
21:01 - Un copil de un an și jumătate a căzut într-un lac Harghita: „Este în stare de inconștiență, dar respiră”
20:44 - Șofer urmărit de polițiști în traficul din București. A fost prins după ce s-au tras focuri de avertisment. Bărbatul a avariat o mașină de poliție și a fost testat pozitiv cu aparatul etilotest
20:16 - David Popovici, cel mai rapid în semifinalele de la 200 m liber. Românul va concura luni pentru o nouă medalie la Campionatul European de Natație