Rusia a transmis că mai multe forțe ale sale din jurul Ucrainei se retrag miercuri, dar NATO declară că acumularea de trupe continuă, punând la îndoială disponibilitatea sinceră a Moscovei de a negocia o soluție la criză, conform Reuters.
În Ucraina, oamenii au ridicat steaguri și au cântat imnul național pentru a arăta unitate împotriva temerilor de invazie, astăzi fiind sărbătorită Ziua Unității Naționale.
În tot acest timp, guvernul a transmis că un atac cibernetic, care a lovit ieri Ministerul Apărării, a fost cel mai rău de acest gen pe care l-a suportat țara vreodată. Executivul Ucrainei a arătat cu degetul spre Rusia, care a negat implicarea.
Ministerul rus al Apărării a declarat că forțele sale se retrag din districtele militare de la Sudul și Vestul graniței cu Ucraina.
A fost publicat și un videoclip care arăta tancuri, vehicule de luptă de infanterie și unități de artilerie autopropulsate părăsind peninsula Crimeea, pe care Moscova a confiscat-o în 2014.
Cu toate acestea, un înalt oficial al serviciilor secrete occidentale a declarat că exercițiile militare rusești sunt la apogeu și că riscul agresiunii ruse împotriva Ucrainei va rămâne ridicat pentru restul lunii februarie.
„Nu există semne credibile în acest moment că va exista vreun fel de detensionare militară”, a spus oficialul sub condiția anonimatului, adăugând că Rusia ar putea ataca în continuare Ucraina.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a spus că o retragere ar fi binevenită, dar nu observă o dovadă palpabilă că acest lucru se pretrece cu adevărat.
„Nu am văzut nicio retragere a forțelor ruse. Și, desigur, asta contrazice mesajul eforturilor diplomatice”, a spus Soltenberg înaintea unei reuniuni a alianței la Bruxelles.
„Ceea ce vedem este că au crescut numărul de trupe și, totodată, mai multe trupe sunt pe drum. Deci, până acum, nicio de-escaladare”.
Kremlinul a transmis că evaluarea NATO este greșită. Ambasadorul Moscovei în Irlanda a declarat că forțele din vestul Rusiei vor reveni la pozițiile lor normale în trei până la patru săptămâni.
Bursele mondiale au crescut pentru a doua zi consecutivă, iar acțiunile rusești și rubla au câștigat teren, investitorii salutând aparenta detensionare, în ciuda scepticismului occidental.
Rusia spune că nu a plănuit niciodată să atace Ucraina, dar dorește să stabilească „linii roșii” pentru a împiedica vecinul său să adere la NATO, organizație militară pe care o consideră o amenințare la adresa propriei securități.
Kremlinul a declarat că președintele Vladimir Putin este dornic să negocieze cu Statele Unite, care a oferit planuri privind controlul armelor și noi măsuri de consolidare a încrederii, excluzând în același timp dreptul de veto asupra viitoarei aderări la NATO a Ucrainei.