La Stampa, despre vizita Papei în România: Viktor Orban, promotorul politicii anti-imigrație, nu va fi prezent. Suveranul Pontif nu va avea nicio întrevedere cu președintele Ungariei

La Stampa, despre vizita Papei în România: Viktor Orban, promotorul politicii anti-imigrație, nu va fi prezent. Suveranul Pontif nu va avea nicio întrevedere cu președintele Ungariei
Foto: hepta.ro / Abaca Press / Vandeville Eric/ABACA

Presa italiană tratează vizita Papei Francisc în România și din punct de vedere politic. La Stampa, de exemplu, remarcă faptul că Suveranul Pontif va ajunge aproape de granița cu Ungaria, statul care a devenit emblema suveranismului în UE și care a construit un zid de 175 km pentru a-i ține departe pe migranți.

La finele lunii martie, Suveranul Pontif chiar a declarat că liderii politici care vor să ridice bariere în carea migranților nu vor sfârși bine: ”Înțeleg că, atunci când vine vorba despre această problemă, un guvern are un cartof fierbinte în mâini, însă rezolvarea este diferită, trebuie să fie umană, nu să implice sârmă ghimpată.

Teama nu ne va lăsa să înaintăm; cu ziduri vom rămâne în interiorul altor ziduri”.

De altfel, Papa Francisc a criticat de mai multe ori acest gen de atitudine și a îndemnat liderii lumii să manifeste compasiune față de migranți.

La ceremoniile din România nu va fi prezent premierul Viktor Orban, cel care a promovat această politică anti-imigranți.

”Cel care a ridicat zidul, Viktor Orban, nu va fi prezent la ceremonii, dar e așteptată prezența președintelui Janos Ader nu în caracter oficial, ci ca cetățean privat și credincios creștin”, notează La Stampa, care-l citează pe Alessandro Gisotti, director de comunicare al oficiului de presă al Vaticanului.

În locul lui Viktor Orban, vicepremierul Ungariei, Semlyen Zsolt va fi prezent la misa papală de la Sumuleu Ciuc.