Lacul din fața Ambasadei Rusiei din Lituania a fost colorat în roșu. Protest față de „genocidul comis de Rusia”

Lacul din fața Ambasadei Rusiei din Lituania a fost colorat în roșu. Protest față de „genocidul comis de Rusia”
Lacul din fața Ambasadei Rusiei din Lituania a fost colorat în roșu. Sursa: Twitter/@MeilutyteRuta

În fața Ambasadei Rusiei din Lituania a avut loc, miercuri, un protest inedit. Ruta Meilutyte, sportivă lituaniană medaliată cu aur, a înotat în lacul din fața misiunii diplomatice colorat în roșu, „în sprijinul poporului ucrainean care se confruntă cu genocidul comis de Rusia”.

Imaginile au devenit virale pe rețelele de socializare. Gestul acesteia a fost însoțit de mesajul „Putin, Haga te așteaptă”, făcând referire la Curtea Penală Internațională, unde președintele rus va fi judecat pentru crime de război, potrivit Digi24.

Protest inedit la Ambasada Rusiei din Lituania

Lacul a fost colorat cu vopsea ecologică pentru a respecta indicațiile inspectorilor pentru protecția mediului. Autoritățile locale au declarat că protestul este o formă de exprimare artistică, prin care atrage atenția asupra atrocităților care au loc în Ucraina.

„Ca răspuns la agresiunea militară a Rusiei contra Ucrainei suverane şi la atrocităţile forţelor armate ruse în diverse oraşe ucrainene ocupate, inclusiv la masacrul oribil de la Bucha, guvernul lituanian a decis să reducă reprezentarea diplomatică şi ambasadorul Federaţiei Ruse va trebui să părăsească Lituania”, a spus şeful diplomaţiei lituaniene.

Lituania: „Brutalitatea forțelor de ocupație ruse a mers dincolo de orice normă a lumii civilizate”

Guvernul Lituaniei a anunțat, luni, că a decis să reducă nivelul relațiilor diplomatice cu Federația Rusă și că ambasadorul rus la Vilnius va trebui să părăsească țara.

Autoritățile lituaniene vor dispune închiderea consulatului rus din orașul-port Klaipeda, iar ambasadorul lituanian la Moscova se va întoarce și el de la post, a precizat ministrul lituanian al afacerilor externe, Gabrielius Landsbergis.

„Brutalitatea forțelor de ocupație ruse a mers dincolo de orice normă a lumii civilizate”, a mai punctat Gabrielius Landsbergis. „Ceea ce vede lumea la Bucea, din păcate, ar putea fi doar începutul. Pe măsură ce sunt eliberate alte orașe, am putea vedea secvențe oribile ale crimelor de război”, a mai spus șeful diplomației lituaniene.

Pe de altă parte, ambasadorul lituanian în Ucraina va reveni la Kiev, a mai anunțat ministrul Gabrielius Landsbergis.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
20:13 - S-a votat! În UE se va folosi un singur tip de încărcător pentru toate telefoanele mobile, tablete, camere digitale sau laptopuri. Probabil că îl ai deja acasă
19:55 - Soțul cântăreței de muzică populară Lena Miclăuș a fost reținut într-un dosar amplu de braconaj
19:52 - Jurnalistul Alin Cristea, despre ancheta DIICOT: Am fost 9 luni coleg de dosar cu un domn arestat tocmai datorită articolului. Șeful de facto al Biroului Teritorial Brăila îmi spunea că am cam greșit când îl criticam pe șeful poliției (VIDEO)
19:28 - Ana-Maria Barnoschi va fi soția unui tânăr de la malul mării. Află cine i-a furat inima
19:24 - Prețul biletelor de tren ar putea să crească din anul 2023. Traian Preoteasa (CFR Călători): Vom analiza la sfârșitul anului pe bugetul viitor
19:23 - Spiritele se încing la „Sunt celebru, scoate-mă de aici!”. Ruxi i-a declarat „război” lui Cristi Mitrea: „Mi-ar plăcea să-l scot din joc”
19:08 - Studiile în România au devenit un lux: tinerii ajung să plătească un salariu doar pentru chirie și hrană
18:56 - Localitatea din România în care poți cumpăra un apartament cu două camere cu doar 6.000 de euro (FOTO)
18:37 - În loc să primească 100 de dolari, a primit 10,4 milioane și i-a cheltuit după bunul plac. Femeia riscă acum zeci de ani de închisoare
18:32 - Poliţiştii ieşeni caută patru tineri care au plecat de la domiciliu și nu au mai revenit. Dacă i-ați văzut, sunați la 112! (FOTO)