Agenția americană pentru alimente și medicamente (FDA) a finalizat marți reglementările prin care constrânge lanțurile de restaurante să indice numărul de calorii în cazul fiecărui meniu pentru a contribui la combaterea obezității în SUA, relatează AFP.
Noile măsuri ar urma să aibă însemnate consecințe în materie de sănătate publică, estimează autoritățile federale și grupuri de protecție a consumatorilor.
Americanii ”doresc să aibă informații clare despre produsele pe care le consumă”, a subliniat Margaret Hamburg, comisar FDA (Food and Drug Administration), într-o conferință de presă.
Menționarea numărului de calorii în dreptul meniurilor din restaurante și băuturilor din aparatele automate constituie ”un pas important pentru sănătatea publică” și îi va putea ajuta pe consumatori să facă alegeri în cunoștință de cauză pentru ei și pentru familiile lor, potrivit oficialului FDA.
De asemenea, va trebui să fie indicat conținutul de grăsimi saturate, acizi grași, colesterol, sodiu, glucide, fibre, zahăr și proteine.
Regulile se vor aplica în cazul lanțurilor de restaurante și societăți de distribuție care au cel puțin 20 de restaurante sau puncte de distribuție.
Reglementările de referă și la popcorn și alte produse alimentare vântute în lanțurile de cinematografe sau în parcuri.
Meniurile de sezon sau meniurile speciale ale zilei sunt exceptate.