IPOTEZĂ ŞOC: Parlamentul britanic va respinge într-o manieră COVÂRŞITOARE acordul propus de Theresa May. Salvarea – un NOU referendum privind Brexitul

IPOTEZĂ ŞOC: Parlamentul britanic va respinge într-o manieră COVÂRŞITOARE acordul propus de Theresa May. Salvarea - un NOU referendum privind Brexitul

Ideea unui nou referendum privind ieşirea Ragatului Unit din Uniunea Europeană revine în actualitate, iar de data aceasta pare să aibă şanse importante de a se concretiza.

Ziarul elveţian relatează că peste o mie de oameni, partizani unui al doilea referendum privind Brexitul, se reuniseră vineri în sala Emmanuel Center, aflată în apropierea Legislativului britanic, dezbătând asupra faptului că organizarea unei noi consultări populare este la îndemână.

“În urmă cu șase luni, ni se spunea că ne aflăm de partea greșită a istoriei”, a afirmat Tom Baldwin, un fost strateg al Partidului Laburist. “Astăzi, avem o șansă să reușim”, a precizat el, potrivit agenţiei Rador.

Dezbaterile vin în contextul în care Camera Comunelor e așteptată marţi să respingă cu un vot majoritar acordul de retragere din Uniunea Europeană încheiat de Theresa May.
Premierul britanic ar urma să piardă cu cel puțin 100 de voturi, poate mai mult.

Partizanii unui nou referendum intenţionează după aceea să profite de această breșă.
“Este singurul mod de a ieși din impas”, a estimat Dominic Grieve, un deputat conservator.

După respingerea aproape sigură a acordului, deputații ar putea să încerce să pună în valoare opțiuni alternative. Printre ele se găsesc o ieșire din UE fără acord, o relație de tip norvegian, rămânând în piața unică, sau o anulare unilaterală a Brexitului, care legal este posibilă.

“Obiectivul esta ca toate opțiunile să fie analizate si ca al doilea referendum să fie ultima rămasă”, a explicat Eloise Todd, cea care conduce Best for Britain, una din multele organizații aflate în spatele acestei campanii.

Totuşi, obstacolele care ar trebui depășite sunt numeroase. Parlamentul nu are puterea să convoace un referendum. Ar trebui ca guvernul să susțină această opțiune, ceea ce Theresa May a exclus categoric.

Doar că un vot clar al Camerei Comunelor ar putea avea o anumită greutate politică şi ar putea deschide calea unui nou referendum.

Ziarul elveţian mai pune şi întrebarea dacă un al doilea referendum va fi câștigat de militanţii care doresc anularea Brexitului. Momentan nu se ştie, dacă alegerea va fi din nou între a rămâne și a ieși din UE.

Sondajele actuale arată o slabă majoritate, de 54%, pentru a rămâne. Dar totul depinde de întrebare. O soluție ar fi să se dea posibilitatea alegerii între acordul Theresei May și rămânerea în UE. Sondajele arată în acest caz numai 37% pentru ieșire și 63% pentru rămânere.