Legea ”Big Brother” din Rusia este criticată chiar și de protejatul Edward Snowden

Legea ”Big Brother” din Rusia este criticată chiar și de protejatul Edward Snowden
Foto: theguardian.com

Camera Inferioară a Parlamentul rus a adoptat un pachet de măsuri antiteroriste, dar acestea sunt aspru criticate de activiștii pentru drepturile omului și chiar și de Edward Snowden, cel care și-a asumat scurgerea de informații despre programele SUA de monitorizare a comunicațiilor.

Snowden locuiește chiar în Rusia de la data primirii statutului de azilant în 2013. El a transmis că Legea ”Big Brother” este o ”încălcare nejustificată şi fără sorţi de izbândă a drepturilor” care ”va lua bani şi libertate de la fiecare rus fără a îmbunătăţi mediul de securitate”, informează New York Times.

Noua legislație obligă furnizorii de telefonie și de internet să stocheze comunicațiile vreme de șase luni și informațiile de tip ”metadata” timp de trei ani. Totodată, aceștia sunt obligați să colaboreze cu agenții de informații pentru decodificarea serviciilor de mesagerie criptate.

În acest context, companiile de telefonie au atras atenția că obligativitatea de a stoca o cantitate atât de mare de informații va necesita o infrastructură nouă extrem de scumpă.

Infracțiune vor deveni, printre altele, și neavertizarea autorităților în legătură cu date relevante despre posibile planuri de atacuri teroriste, rebeliuni armate, deturnări și alte delicte.

Actele de susținere sau apreciere a terorismului în mediul online vor fi pedepsite cu până la șapte ani de închisoare.

Pachetul de legi a trecut de Camera Inferioară a Parlamentului rus cu 325 de voturi ”pentru” și unul ”împotrivă” și are șanse foarte mari să fie votată favorabil și în Camera Superioară.

Ultima oră
23:56 - O sportivă din echipa olimpică a Belarusului a refuzat să se urce în avion și a rămas pe aeroportul din Tokyo, unde fusese dusă împotriva voinței sale
23:22 - Bătaie între un grup de turiști și salvamari, în Eforie Nord. Trei persoane au ajuns la spital în urma conflictului, iar patru turiști au fost duși la audieri (VIDEO)
23:08 - Cinci adolescenți s-au înecat în râul Siret. Victimele aveau între 14 și 18 ani (VIDEO)
22:45 - Virgil Guran: Dacă rectificarea bugetară nu va fi făcută pentru toată lumea, e foarte grav / Funcțiile politice trebuie să treacă prin forul de conducere din partid (VIDEO)
22:14 - Igor Grosu, după discuția cu Ludovic Orban: „Am fost asigurat că România este gata să intensifice semnificativ susținerea Republicii Moldova cu proiecte importante”
21:56 - Un adolescent de 15 ani s-a înecat în râul Suceava, pe raza localității Milișăuți
21:35 - Trei cutremure duminică în Vaslui. Unul dintre seisme, produs în jurul orei 21, a avut o magnitudine de 4,1
21:19 - După Israel și Marea Britanie, și SUA acuză Iranul pentru atacul soldat cu moartea unui român și a unui britanic. Antony Blinken: Nu există nicio justificare pentru acest atac
20:56 - Sute de persoane au protestat la Berlin împotriva restricțiilor. Poliția germană spune că a fost „agresată și atacată”, ceea ce „a condus la utilizarea lacrimogenelor, a bastoanelor și a violenței fizice” (VIDEO)
20:27 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Bădic. De ce este importantă mâncarea și cât de des ar trebui să mergem la dentist (VIDEO)