Lituania a colectat peste 5 milioane de euro într-o chetă ca să cumpere o dronă Bayraktar pentru Ucraina

Lituania a colectat peste 5 milioane de euro într-o chetă ca să cumpere o dronă Bayraktar pentru Ucraina
Dronă Bayraktar. Foto: Hepta - Abaca Press / AA/ABACA

Lituania a colectat peste 5 milioane de euro în cadrul unei chete publice pentru achiziția unei drone militare Bayraktar TB2 pentru a ajuta Ucraina în războiul provocat de armata rusă.

Banii pentru cumpărarea dronei turceşti au fost colectați în trei zile şi jumătate, conform AFP.

Dronă Bayraktar pentru Ucraina

Unul dintre organizatorii chetei, Andrius Tapinas a declarat că: „Este probabil pentru prima oară în istorie când cetăţenii unui stat pot cumpăra şi dona astfel de arme grele unui alt stat”.

El este și fondatorul  canalului local de televiziune online Laisves TV, aflat la originea acestei acțiuni.

Conform canalului de televiziune, suma de bani strânsă va  fi transferată  Ministerului lituanian al Apărării care va continua demersurile pentru achiziția dronei şi a muniţiilor necesare.

Ministrul apărării Arvydas Anusauskas a anunțat duminică că la începutul săptămânii, adjunctul său va pleca în Turcia, unde va semna acolo o scrisoare de intenţie cu privire la această achiziţie.

„Va fi multă hârţogăraie, a avertizat ministrul în faţa jurnaliştilor. Totuşi, ne aşteptăm la o primire binevoitoare din partea tuturor”, a specificat el.

De asemenea, Turcia a anunțat că dronele de luptă turceşti cu care s-a dotat Ucraina au intrat în acţiune încă de la primele ore ale invaziei ruse şi conform Kievului, s-au dovedit o armă foarte redutabilă împotriva forţelor ruse, conform Digi24.ro.

Atac cu drone kamikaze din partea Ucrainei

Forțele Armatei Ucrainene au lansat un atac aerian în timpul unui chef al soldaților ruși. Forțele de operațiuni speciale ale Ucrainei au publicat o înregistrare video în care au aratat cum funcționează dronele-kamikaze.

Militarii au folosit drone kamikaze pentru a distruge un tanc rusesc, în timp ce  invadatorii și-au aranjat un ospăț și au consumat alcool. Se pare că apărătorii ucraineni le-au stricat „petrecerea”.

„Invadatorii ruși de la una dintre poziții beau alcool cu ​​calm, așezat pe blindajul tancului lor. Petrecerea acestora a fost întreruptă brusc de un atac neașteptat din aer. O dronă kamikaze modernă echipată cu explozibili puternici a zburat direct în tanc, provocând pierderi”, a precizat sursa citată.

Urmăriți B1TV.ro și pe