Lituania acuză Rusia că blochează traficul auto la frontiere

Lituania acuză Rusia că blochează traficul auto la frontiere
Foto: 15min.lt

Autorităţile de la Vilnius au acuzat luni Moscova că blochează la frontiere vehicule lituaniene, pe fondul disputelor aprinse cu privire la criza din Ucraina, relatează AFP.

Grănicerii spun că restricțiile au fost impuse vineri seara, la o zi după ce preşedinta Dalia Grybauskaite a catalogat Rusia drept „stat terorist” din cauza rolului pe care-l joacă în Ucraina.

Ministerul rus de Externe a ripostat că aceste declaraţii „depăşesc chiar şi declaraţiie cele mai extremiste ale naţionaliştilor radicali de la Kiev”.

„Maşinile şi camioanele au practic intedicţia de a intra (pe teritoriul) Rusiei”, a declarat luni ministrul lituanian de Interne Saulius Skvernelis, după o şedinţă de Guvern.

Potrivit Asociaţiei lituaniene a transportatorilor rutieri, Rusia a întrerupt operaţiunile vamale pentru camioanele lituaniene, care rămân blocate la frontieră şi în posturile vamale de pe teritoriul rus.

„Instrucţiuni verbale au fost transmise în vederea încetării procedurilor pentru mărfurile care provin din Lituania şi mărfurile transportate de vehicule lituaniene”, a declarat pentru AFP preşedintele Asociaţiei Algimantas Kondrusevicius.

Ministerul lituanian de Externe l-a convocat luni pe ambasadorul Rusiei, pentru a-i cere „încetarea imediată a acestor practici discriminatorii”.

Ministerul a anunţat că va informa Uniunea Europeană (UE) în legătură cu această situaţie.